Izraeli kivárás az iráni megtorlás kérdésében

Már hétfőn éjjel megindulhatott volna a megtorló csapás Irán ellen, de az izraeli vezetés a kivárás mellett döntött, a háborús kabinet megosztottsága miatt.

Az izraeli kormánytisztviselők informális közlései alapján az Axios beszámolója szerint a döntés elhalasztását a háborús kabinet tagjainak eltérő álláspontjai okozták, amelyek a szakmai hátterükön, nem pedig politikai hovatartozásukon alapultak.

A vasárnapi ülésen már felmerült az azonnali válaszcsapás ötlete, de a sajtóban ellentmondó információk jelentek meg arról, hogy ki mondta le végül az akciót. A politikai törésvonalak mentén értelmezett helyzetet az izraeli miniszterelnöki iroda később cáfolta.

A hétfői ülésen az izraeli haderő nyugalmazott és aktív tábornokai, köztük az ellenzéki Beni Ganc, a jelenlegi vezérkari főnök Herci Halevi, a védelmi miniszter Joáv Galant és Ganc párttársa, Gadi Eizenkot az azonnali válasz mellett érveltek. Ezzel szemben a karrierpolitikusok, mint Benjamin Netanjahu miniszterelnök és az ultraortodox Sasz párt vezetője, Arijeh Deri óvatosságra intettek.

Deri kedden a saját pártsajtójának adott interjúban úgy nyilatkozott, hogy Izraelnek nem kellene új frontokat nyitnia, hanem a Hamász elleni harcra és a Hezbollahhal vívott határvillongások befejezésére kellene koncentrálnia. Szerinte nem gyengeség, ha Izrael figyelembe veszi szövetségeseinek véleményét.

Annak ellenére, hogy a kabinet tagjai megosztottak, abban egyetértenek, hogy Izrael nem hagyhatja az iráni támadást megtorlatlanul. A vita tárgya csupán az, hogy mikor és milyen módon válaszoljon vissza.

: https://hvg.hu/360/20240417_iran-izrael-tamadas-kozel-kelet-haboru