A Hold Alapkezelő portfólió-stratégiája

A Hold Alapkezelő a "Portfólió-ajánlók" sorozat keretében bemutatta, hogy minimális korrekció történt a részvénypiacokon, és ennek fényében növelték a hosszabb kötvényekbe fektetett eszközeik arányát.

A Hold Alapkezelő minden hónapban megosztja, hogyan alakítaná ki egy közepes kockázatvállalású, középtávú, fiktív modellportfóliót. A legutóbbi jelentésük szerint nem láttak okot jelentős változtatásokra, csupán egy minimális korrekciót észleltek a részvénypiacokon, míg a kötvényhozamok folyamatos emelkedését tapasztalták. Ennek következtében döntöttek úgy, hogy növelik a hosszabb lejáratú kötvényekbe történő befektetéseiket, amelyek gazdasági lassulás esetén előnyösek lehetnek.

A részvényportfóliójukat illetően a Hold Alapkezelő továbbra is az értékalapú befektetésekre helyezi a hangsúlyt a növekedési részvényekkel szemben. Ezen belül is a ciklikus papíroknál nagyobb súlyt kapnak az olcsónak ítélt defenzív részvények, mint például a telekommunikációs és biztosítási szektorban tevékenykedő vállalatok.

Az alapkezelő hangsúlyozza, hogy az eszközallokációjuk csupán tájékoztató jellegű, és nem jelent konkrét befektetési ajánlást.

Az Erste Alapkezelő elemzése szerint azonban az inflációs kockázatok miatt a kamatemelési várakozások ismét előtérbe kerülhetnek, ami középtávon nem kedvez a részvénypiacoknak. Az Erste Alapkezelő portfólió-stratégiájában ennek megfelelően kitartanak a viszonylag óvatos, semlegesnek minősíthető részvénysúlyozás mellett, és a következő lépés inkább a csökkentés felé mutat. A kötvénypiacokon pedig kihasználva a hazai állampapírpiacon lezajlott jelentősebb hozamemelkedést, mérsékelten növelték a magyar kitettséget, illetve az amerikai államkötvényekből az európai high-yield irányába csoportosítottak át, mivel az európai inflációs kilátások relatíve kedvezőbbek, és a kamatcsökkentések esélye nagyobb.