Trónok harca a Fülöp-szigeteken

Fölényes győzelmet aratott 2022-ben a Fülöp-szigeteki elnökválasztáson ifjabb Ferdinand Marcos és a korábbi elnök, Rodrigo Duterte lánya, Sara Duterte-Carpio szövetsége, azonban az elnök és alelnök, valamint édesapja között jelentősen elmérgesedett a viszony.

A választási szövetségük ellenére a Duterte- és a Marcos-család közötti viszály az ország kül- és belpolitikájában is megmutatkozik. A két család politikai céljai eltérőek, és a személyes ellentétek is fokozódnak. Ifjabb Marcos szerint a kapcsolatuk a Duterte családdal „bonyolult”. A konfliktus 2024 januárjában éleződött ki, amikor Duterte „drogfüggőnek” nevezte Marcost, és katonai puccs ötletét vetette fel az elnök leváltása érdekében. Duterte később szülőföldje, Mindanao függetlenségére szólított fel, és trágár szavakkal bírálta az elnök dél-kínai-tengeri politikáját.

Marcos a vádakra reagálva viccelődött, hogy Duterte drogvádjai a fentaniltól való függőségéből eredhetnek, amelyet a volt elnök egy motorbaleset után kezdett használni. Marcos nemzetbiztonsági tanácsadója szerint Mindanao bármilyen elszakadási kísérletére erővel válaszolnának.

A választások után mind az elnök, mind az alelnök többször is hangsúlyozta, hogy összhangban vannak, de a vitás kérdések folyamatosan felmerültek. Duterte-Carpio védelmi miniszter szeretett volna lenni, de az oktatási tárcát kapta meg. Amikor bizalmas pénzeszközöket kért a hivatala számára, heves bírálatokat kapott, és visszavonta a kérését. Kiderült, hogy 2022-ben 125 millió pesót kapott bizalmas pénzeszközként, amit 11 nap alatt elköltött, és ebben az ügyben Marcos nem védte meg őt.

A családi viszály gyökerei a Fülöp-szigeteki alkotmány módosítására tett kísérletekben keresendők. Az idősebb Ferdinand Marcos diktátorként kormányozta az országot, és egy kleptokrata rendszert hozott létre. Felesége, Imelda Marcos luxus életmódja miatt vált hírhedtté. A Marcos-család tagjai az 1980-as években kialakult társadalmi ellenállás ellenére is fontos politikai szereplők maradtak.

Az ifjabb Marcos a külföldi befektetésekre vonatkozó alkotmányos korlátozások enyhítését tervezi, míg Duterte szerint az elnök a hatalom megszilárdítására törekszik. Marcos és szövetségesei a parlamentáris rendszerre való átállást szorgalmazzák, ami veszélyeztetheti Duterte-Carpio 2028-as elnökválasztási terveit.

Duterte-Carpio népszerűsége apja népszerűségéből ered, aki megtörte a dinasztikus ciklust az elnökség megnyerésével. Duterte-Carpio saját politikai identitását alakította ki, és szorosan szövetkezett Imee Marcossal, a jelenlegi elnök nővérével.

Duterte attól tart, hogy az ICC vizsgálatot folytat a „drogellenes háborújával” kapcsolatban. Marcos ingadozik abban, hogy együttműködik-e az ICC nyomozóival, vagy megvédi Dutertét. A Fülöp-szigetek nem tagja az ICC-nek, de Marcos azt mondta, hogy az ICC nyomozóit „hétköznapi emberként” szívesen látják.

A hadsereg főtisztjeinek egy része egyetért Dutertével, de nem világos, hogy mekkora támogatást élvez a hadseregben. Marcos a Washingtonnal való szövetséget erősítette, míg Duterte szorosabb kapcsolatokra törekedett Pekinggel. A dél-kínai-tengeri vitában Washington kiterjesztette a közös kiképzési gyakorlatokat és a fegyverzet terén nyújtott segélyeket a Fülöp-szigeteki hadseregnek.

A politikai viszály aláásta a politikai ellenzék jelenlétét, például Leni Robredo volt alelnök liberális pártját és Leila de Lima volt szenátort, Duterte kritikusát. Marcos felhagyott Duterte könyörtelen támadásaival az ellenzék ellen, de nem tett lépéseket Duterte örökségének felszámolására.

A Dél-kínai-tengeren 2024 áprilisában súlyos feszültség alakult ki, amikor egy kínai hajó vízágyúkkal lőtte a Fülöp-szigeteki Halászati és Vízi Erőforrások Hivatalának (BFAR) BRP Datu Bankaw nevű hajóját, amely egy humanitárius küldetést teljesített. A hajót nyolc alkalommal érték találatok, és az összecsapások során a hajó korlátjai is megrongálódtak. Peking rádióüzenetekkel szólította fel a járművet, hogy távozzon a területről, de a BRP Datu Bankaw folytatta útját, hogy élelmiszer- és üzemanyag-szállítmányokat juttasson el a Scarborough-zátonynál lévő filippínó halászokhoz. Az események egybeesnek az éves közös hadgyakorlattal, amit a Fülöp-szigeteki és amerikai hadsereg hajt végre.

A Fülöp-szigeteki parti őrség szerint két hajójuk kivédte a kínai fél támadását a Scarborough-korallzátonynál, de a BRP Bagacay elnevezésű hajójuk megrongálódott a vízágyús támadás során. A kínai parti őrség vízágyús támadása során a hajó korlátján és fedélzetén keletkeztek károk, a kínai fél emellett egy bójasort is elhelyezett a korallzátony sekély bejáratánál, ezzel gyakorlatilag megakadályozták a területre való bejutást.

Peking a Fülöp-szigeteket vádolta azzal, hogy hajói Kína engedélye nélkül hatoltak a szóban forgó területre, és felszólította Manilát, hogy azonnal hagyjon fel illegális és provokatív lépéseivel. A két ország jogellenes magatartással vádolja egymást a korallzátony területének ügyében, és a manilai vezetés magyarázatot követelt az "agresszív manőverre" egy kínai diplomata bekéretése során.