Újabb hatalmas vulkánkitörés rázta meg Indonéziát

Tizenkét napja a legutóbbi nagy robbanás után az indonéziai Sangihe-szigeteket ismét vulkánkitörés rázta meg, melyet 16 ezer villámcsapás előzött meg, és a kitörési felhő több mint 20 kilométer magasságba emelkedett.

A helyi lakosokat éjjel egy órakor a vulkán robbanásainak hangja ébresztette fel. Az ég vörösen izzott, villámok szántották át, és hamarosan szürke hamu hullott az égből. A műholdas műszerek néhány óra alatt 16 ezer villámot észleltek. A kitörés csúcspontját hajnali háromkor érte el, amikor a lávaszökőkút majdnem öt kilométer magasba tört fel, és a reggeli órákban is folytatódott a hamukiáramlás. A kitörési felhő többször összeomlott, és a vulkáni sziget oldalán piroklaszt-árak zúdultak le.

A műholdas műszerekkel végzett megfigyelések szerint a kitörési felhő több mint 20 kilométer magasságba emelkedett, ernyőterülete pedig több mint 200 kilométer átmérőjű volt. Becslések alapján legalább 500 millió köbméter vulkáni anyag került a légkörbe, és ha hozzáadjuk a piroklaszt-árak és a korábbi kitörés üledékét, az egy köbkilométert is meghaladhatja, ami a VEI skálán az 5-ös szintet jelenti.

A VEI, vagyis a vulkáni robbanásossági index, a vulkánkitörések nagyságát osztályozza a felszínre jutott vulkáni anyag térfogata alapján. A skála 0 és 8 közötti értékeket mutathat, és mivel logaritmikus, minden fokozat tízszeres különbséget jelent. A VEI 4 feletti kitörések ritkának számítanak, a VEI 5-6-os kitörések pedig évszázadonként átlagosan 6-8 alkalommal fordulnak elő. A mostani Ruang kitörés a 21. században a chilei Puyehue-Cordon Caulle 2011-es kitöréséhez hasonlítható nagyságú esemény.

A nagy robbanásos vulkánkitörések éghajlati hatásai is kérdésesek, mivel legalább 5-10 millió tonna kén-dioxidnak kell a sztratoszférába jutnia ahhoz, hogy érezhető hatást gyakoroljon. A Pinatubo kitörésekor 20 millió tonna kén-dioxid került a magas légkörbe, ami globális hőmérséklet-csökkenést okozott. A Hunga-Tonga kitörésénél viszont csak 600-700 ezer tonna kén-dioxid jutott a sztratoszférába. A Ruang kitörés esetében az előzetes adatok szerint 300-500 ezer tonna kén-dioxid kerülhetett a magas légkörbe, ami hasonló az előző kitöréshez.

A Ruang kitörés vélhetően nem lesz globális hatású, de a szigetet teljesen átalakította. Több mint két évtizedes nyugalom után, amikor a vulkáni hegyet zöldellő erdő borította, most minden szürke és sok helyen a fákat a piroklaszt-árak döntötték ki. A parti falvak házai részben meggyulladtak, részben a vulkáni hamu alatt összeomlottak. A lakosságot a vulkanológusok előrejelzése alapján kitelepítették, így nincs áldozata a kitörésnek. A közelben lévő Tagulandang szigetet is vastag hamuréteg borítja, ami krízishelyzetet teremtett, és több repülőjáratot is törölni kellett.