Magyar ipari kihívások: munkaerőhiány és magas energiaárak

A magyar ipar számára a digitalizáció elengedhetetlen a versenyképesség megőrzéséhez, különösen a multinacionális partnerek magas elvárásai és a munkaerőhiány, valamint az energiaárak emelkedése mellett. Az IT megoldások, mint az automatizáció és az energiamenedzsment rendszerek, kulcsfontosságúak lehetnek a kihívások leküzdésében.

A gyártó és termelő vállalatok számára a digitalizáció lehetőséget teremt a hatékonyabb, gyorsabb és gazdaságosabb működésre. Magyarország különleges helyzetben van, hiszen sok cég multinacionális partnerek számára végez gyártási és logisztikai feladatokat, ami magas nemzetközi elvárásoknak való megfelelést követel meg. A munkaerőhiány és az energiafelhasználás növekedése jelentős kihívást jelent, amelyre az IT területén keresendők a válaszok. Az automatizáció és az energiamenedzsment rendszerek bevezetése versenyelőnyt jelenthet a vállalatok számára.

Gém Péter, a 4iG Nyrt. ipari nagyvállalati értékesítési igazgatója szerint a magyar vállalatoknak kettős nyomásnak kell megfelelniük: a külföldi partnerek adatigényeinek és a saját termelési folyamataik hatékonyabbá tételének. Az ipar digitalizációja már nem új jelenség, de a jelenlegi trendek az ipari automatizáció felé mutatnak, ahol a munkaerőhiány és az energiahatékonyság a fő problémák.

Steiner Gabriella, a 4iG Nyrt. senior ipari nagyvállalati kapcsolattartója szerint a hazai vállalatoknak a digitális érettség szintjén kell felzárkózniuk a külföldi partnerekhez. Ehhez részletesen kell látniuk a termelési folyamatokat, az alapanyag felhasználástól kezdve a szállításon és csomagoláson át minden részletet. Az energiahatékonyság terén is fontos a szenzorok által gyűjtött adatok elemzése és hatékonysági megoldások bevezetése.

A vállalatok fejlesztési tervei során fontos a fokozatos előrehaladás, ahol a mesterséges intelligencia is megjelenik mint egy lehetséges következő lépés. A 4iG szakemberei komplex konzultációs feladatként közelítik meg a vállalatok digitális érettségének fejlesztését.

A modern automatizációs környezet kiépítéséhez fontos egy olyan integrációs partner kiválasztása, amely testre szabott megoldásokat kínál. A 4iG csapata az IT infrastruktúra üzemeltetés és karbantartás terén szerzett tapasztalataira építve képes gyors és hatékony megoldásokat nyújtani az ipari automatizáció és az energiamenedzsment területén.

A cikk a Dialogue Creatives által készült a 4iG Nyrt. megbízásából, és nem az Index szerkesztőségének munkája.