A magyar gazdaság jövőképe a kormány szemével

A Pénzügyminisztérium elküldte az évi konvergenciaprogramot Brüsszelnek, amely a 2024-2028-as évekre vonatkozó terveket tartalmazza, és optimista jövőképet fest a magyar gazdaság számára.

A dokumentum szerint a magyar gazdaság turbulens időszakot tudhat maga mögött, amelyet a háború és az infláció is befolyásolt, valamint az uniós források blokkolása is negatívan érintette a befektetői hangulatot. A tavalyi gazdasági visszaesést a fogyasztás és a beruházások csökkenése, valamint az építőipar gyengélkedése okozta, de a reálbérek és a vállalati szektor profitnövekedése a második félévben már növekedést mutatott.

A Pénzügyminisztérium, Varga Mihály vezetésével, a jövőt pozitívan látja, és nem köti a háború folytatódásához a gazdasági javulást. A növekedés alapjait a stabil foglalkoztatási helyzet, a kamattámogatott hitelezés, a családokat védő intézkedések, az infláció csökkenése és a reálbérnövekedés adja meg, amelyek a beruházási aktivitás növekedését és a nagyberuházások kapacitásbővüléseit is elősegítik.

A kormány 2,5 százalékos növekedést vár 2023-ra, ami alacsonyabb a korábban várt 4 százaléknál. A növekedés 2025-re gyorsulhat fel, és 4,1 százalékot érhet el, majd ezt követően 4 százalék körüli bővülést prognosztizálnak. A háztartási fogyasztás a tavalyi csökkenés után idén növekedhet, és a következő években 4 százalék feletti növekedés várható. Az export 2025-ben 6 százalékpontot érhet el, és hasonlóan felzárkózik majd az import is.

A foglalkoztatottak számának növekedése idén csak 0,1 százalékos lehet, és ez a szint a következő években stagnálhat, miközben a munkanélküliség aránya 3 százalék közelébe csökkenhet.

A kormány a tavalyi 6,7 százalékos államháztartási hiány után idén 4,5 százalékos deficitre számít, ami optimista előrejelzés, különösen az év eleji kiadások fényében. A hiány 2026-ra csökkenhet az EU által elvárt 3 százalék alá, de ez az előrejelzés eltér a Standard & Poor’s által közölt prognózistól, amely szerint a hiány magasabb lesz, és az ország nem fogja tudni teljesíteni a 3 százalékos szabályt a következő években. A Hvg szerint ez egy optimista jóslat, tekintve, hogy már 2024. első negyedévében majdnem elérte a teljes éves hiánycélt a költségvetési hiány.

Az államadósság GDP-arányos szintje a kormány szerint fokozatosan csökken, és 2028-ra elérheti a 62,8 százalékot, közelítve az elvárt 60 százalékhoz. Az idei 73,2 százalékos szint után a konvergenciaprogram szerint 2028-ra már 62,8 százalékra csökkenhet.