MVM: Jelentős nyereségnövekedés az elmúlt évben

Az MVM csoport 369 milliárd forint adózott eredménnyel zárta a 2022-es évet, ami jelentős növekedést mutat a korábbi évekhez képest.

Az energetikai szolgáltató 2022-es pénzügyi eredményeit a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) által közzétett konszolidált éves jelentés alapján 369 milliárd forint adózott eredménnyel zárta, szemben a 2021-es 72,7 milliárd forinttal. Az MVM éves árbevétele 5079 milliárd forintra csökkent a 2 évvel ezelőtti 7647 milliárd forinthoz képest, amit a csoport a visszarendeződő energiaárak miatt bekövetkezett csökkenésnek tulajdonít.

A cégcsoport sikeres évet zárt annak ellenére, hogy a piaci és makrogazdasági környezet változékony volt, és a geopolitikai helyzet is turbulensnek bizonyult. Az eredményesség javulása mellett az MVM folyamatosan biztosította Magyarország energiaellátását.

Az MVM beruházási programja a tavalyi évben is folytatódott, új naperőművek építésébe kezdtek többek között Kunmadarason, Szegeden és Kecskeméten, valamint egy nagyméretű naperőműparkot is megvásároltak Kaposváron. Továbbá, a társaság történetének első, rendkívül sikeres zöldkötvény-kibocsátását is végrehajtotta, amelynek célja a hazai dekarbonizációs célok támogatása volt.

A vállalat hosszú távú célja, hogy 2035-re a régió meghatározó energetikai vállalatává váljon, ezzel is hozzájárulva Magyarország energiabiztonságának és az energiaátmenet sikerének elősegítéséhez.