Új kamatmentes hitelprogram indul a KKV-k számára

Április 30-tól elérhetővé vált a KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely fix 0%-os kamatozású beruházási célú kölcsönöket kínál a magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások számára. Az első hitelkérelmek már be is érkeztek, és az MFB Pont Plusz vállalati hálózat is megkezdte működését, amely fontos szerepet játszik az európai uniós források kihelyezésében.

A programban részt vehetnek azok a magyarországi vállalkozások, amelyek legalább 5 főt foglalkoztatnak. A hitel legnagyobb előnyei közé tartozik a végig fix 0%-os ügyleti kamat, valamint az, hogy nincs kezelési költség, tartási jutalék és előtörlesztési díj. A kölcsön összege 10 és 100 millió forint között mozoghat, a rendelkezésre tartási idő pedig 6-18 hónapra terjedhet ki.

A hitel felhasználható új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra, többek között új tárgyi és immateriális eszközök beszerzésére, információs és kommunikációs technológiák, elektromos járművek, megújuló energiaforrásokhoz kapcsolódó technológiák vásárlására, valamint mérnöki és szakértői tanácsadás, képzés, és különböző irányítási rendszerek bevezetése és fejlesztése céljából.

A GINOP Plusz program keretösszege 155,54 milliárd forint, és a projektek megvalósítása Budapesten kívül az ország egész területén lehetséges. Kiemelten a négy leghátrányosabb helyzetű régióban működő vállalkozások részesülhetnek a forrásokból, a keretösszeg kétharmadából.

Az MFB Zrt. vezérigazgató-helyettese, Demkó-Szekeres Zsolt szerint a program hozzájárulhat a hazai vállalkozások technológiai és szervezeti megújításához, ezen keresztül pedig a termelékenység és a hozzáadott érték növeléséhez.

A kölcsönkérelmek az MBH Bank és a Gránit Bank által kijelölt összesen 156 bankfiókban nyújthatóak be az év végéig, 2024. december 30-ig. További információk és a hitelprogram részletei a www.palyazat.gov.hu és a www.mfb.hu weboldalakon érhetők el.