Városligeti fakivágások: Ellentétes álláspontok a kivágott fák állapotáról

A Ligetvédők aktivistái szerint egészséges fákat vágtak ki a Városligetben, míg a Főkert azt állítja, hogy a fák balesetveszélyes állapotban voltak. A fakivágásokat a Zichy Mihály út mellett, a volt Főkert telephelynél, és a Kresz park jelenleg elzárt területén végezték.

A Ligetvédők Facebook-posztban számoltak be arról, hogy az elmúlt héten több helyen is fakivágásokat észleltek a Városligetben. Az aktivisták szerint a fákra nem kerültek ki a szükséges favizsgálati adatlapok, és ezeket az információkat online sem találták meg. A Főkert korábbi ígéretére hivatkozva csalódottságukat fejezték ki, mivel a madarak és fészkek védelme érdekében március 15. és augusztus 15. között csak vészhelyzetben szabadna fákat gallyazni.

A Főkert válaszában közölte, hogy az április 22-24. közötti időszakban összesen 13 fát vágtak ki, mivel azok balesetveszélyes állapotban voltak. A kivágást okozó gyengültség sok esetben nem volt látványos és a fának csak egy részét érinti (gyökeret, gyökérnyakat, törzset, koronalapot vagy koronát), de a gyengültség mértéke miatt a balesetveszély kertészeti beavatkozással nem hárítható el. A Magyar Faápolók Egyesülete által kidolgozott favizsgálati módszerrel állapították meg a fák állapotát.

A madarak fészkelésével kapcsolatban a Főkert kijelentette, hogy a kivágások előtt felmérték, hogy fészkel-e madár az adott fán, de ilyen esettel nem találkoztak. A védett rovarfajok élőhelyének megőrzése érdekében a zoológusok által jelzett fatörzseket külön helyen deponálták.

A Főkert tájékoztatása szerint a favizsgálati lapokat nem helyezték ki minden fára, mivel azok a látogatható területeken kívüli KRESZ parkban voltak, ahol felújítást terveznek. A maradék négy fa közül három törzsére került ki favizsgálati adatlap, amelyek az interneten is elérhetőek.

A Főkert szerint a kivágott fák pótlásra kerülnek a park területén.