Betiltották a Twittert Pakisztánban

Nemzetbiztonsági aggályokra hivatkozva szerdán a pakisztáni belügyminisztérium ideiglenesen betiltotta a Twitter (korábbi nevén X) közösségi platform működését az országban.

A pakisztáni belügyminisztérium a törvények betartásának kudarca és a felületen tapasztalt visszaélések miatt rendelte el a tilalmat. A minisztérium szerint a Twitteren tevékenykedő „ellenséges elemek” az ország destabilizálását tűzték ki célul, és a döntés a nemzetbiztonság védelme, a közrend fenntartása és a nemzeti egység megőrzése érdekében született. A Reuters által közölt indoklás szerint a Twitter nem sietett korrigálni a – konkrétan meg nem nevezett – kifogásokat.

A pakisztáni vezetés jelezte a problémákat a Twitter irányába is, de a vállalat nem mutatott hajlandóságot azok megoldása terén. A belügyminisztérium közleményében hozzátette, hogy a döntést a pakisztáni hírszerzési és biztonsági ügynökségek jelentései alapozták meg.

Pakisztánban nem ez az első eset, hogy a hatóságok korlátozzák a közösségi média platformokat. A YouTube-ot 2012 és 2016 között elérhetetlenné tették „istenkáromló” videók miatt, a Twitter használatát pedig már a 2024-es februári parlamenti választások után jelentősen korlátozták, most pedig be is tiltották. A TikTokot is kétszer betiltották az országban, és csak azután engedélyezték újra, hogy a platform több mint 18 millió, elfogadhatatlannak ítélt videót távolított el.

Az AFP hírügynökségnek nyilatkozó Moiz Dzsaferi ügyvéd szerint a Twitter korábbi blokkolása miatt indított bírósági eljárásban a szerdán megszületett ítélet arra kötelezte a kormányt, hogy ismét tegye elérhetővé a felületet. A kormányzat azonban nem kapkodta el a tájékoztatást, ugyanis a platform használói már a választás óta jelentettek működési zavarokat. A legfelsőbb bírósági beadványból derült ki, hogy a kormányzat csaknem három hónapja korlátozza a Twitterhez való hozzáférést, és alsóbb fokon a kormányzatot a korlátozás „egy héten belül való felülvizsgálatá”-ra kötelezték.

Pakisztán legnépszerűbb Twitter-felhasználója a krikettjátékosból miniszterelnökké avanzsált Imran Hán, aki jelenleg több évtizedes börtönbüntetését tölti korrupciós perek miatt. Pártja, a Pakisztáni Mozgalom az Igazságosságért, vezetőjük börtönbüntetése ellenére – vagy épp ezért – jól szerepelt a választáson, 102 mandátummal a legnagyobb frakciót alkothatják a törvényhozásban. A párt hívei a Twittert a cenzúrázott hivatalos média alternatívájaként és a mozgósításban is fontos eszközként használják, valószínűleg ezért kezdte el a kormányzat korlátozni a platform elérhetőségét.