Finn légitársaság felfüggesztette járatait a GPS-zavarás miatt

A Finnair légitársaság felfüggesztette az észtországi Tartuba tartó járatait a Balti-tenger térségében tapasztalt GPS-jelek zavarása miatt, amelyet az észt hatóságok Oroszországnak tulajdonítanak.

A Finnair légitársaság hétfőn jelentette be, hogy a Balti-tenger térségében tapasztalt GPS-jelek zavarása miatt nem indít járatokat az észtországi Tartuba. Az észt hatóságok szerint a zavarásért Oroszország felelős. Tartu repülőtere kizárólag a GPS-jelekre támaszkodik a megközelítés és a leszállás során, ami indokolja a Finnair döntését. A légitársaság két járata, amelyek Helsinkiből Tartuba tartottak, csütörtökön és pénteken a GPS-zavarás miatt kénytelenek voltak visszafordulni.

A Finnair közleményében megerősítette, hogy a járatok felfüggesztése május 31-ig tart.

Margus Tsahkna, Észtország külügyminisztere a GPS-zavarást "hibrid támadásnak" nevezte, és Oroszországot tette felelőssé. Tsahkna szerint az oroszok által okozott zavarás veszélyezteti a légi közlekedést, és szándékos akció, amely az emberek életét is veszélyezteti. A miniszter azt is hozzátette, hogy az ügyet fel kívánja vetni az EU és a NATO előtt.

A balti térségben a GPS-zavarás a 2022-es ukrajnai háború kezdete óta rendszeres jelenség, és bár Oroszországot tartják a legvalószínűbb felelősnek, a felelősségét nem sikerült egyértelműen bizonyítani.

A repülőgépek GPS-jel nélkül is képesek biztonságosan repülni, de a zavarás megfosztja a pilótákat a földrajzi helymeghatározás egy fontos forrásától. Jari Paajanen, a Finnair üzemeltetési igazgatója elmondta, hogy bár a legtöbb repülőtér alternatív megközelítési módszereket használ, vannak olyan repülőterek, mint Tartu, amelyek kizárólag a GPS-jelekre támaszkodnak.