Nagy Márton: Az elektromos átállás a magyar gazdaság kulcsa

A nemzetgazdasági miniszter, Nagy Márton szerint a magyar gazdaság számára elengedhetetlen az elektromos átállás sikeressége a járműiparban, és a következő években újra növekedési pályára állhat az ország gazdasága.

Nagy Márton a debreceni "Velünk a vállalkozásodért - Minden, amit a jövőről tudni érdemes" című országos vállalkozásfejlesztési rendezvényen beszélt arról, hogy 2025-re 4,1 százalékos gazdasági bővülést várnak az idei 2,5 százalék után. A gazdasági növekedés újraindításához szükséges lépések között említette a fogyasztás és a beruházások helyreállítását, a munkaerőpiaci aktivitás növelését, a hitelezés és az exportaktivitás javítását.

A miniszter kiemelte, hogy a gazdasági fejlődés helyreállításához szükséges öt feltétel közül négy már teljesült. A fogyasztás helyreállítása láthatóan megindult, a kiskereskedelem és az élelmiszerfogyasztás élénkült, a turizmusban pedig 15 százalékos növekedést tapasztaltak, különösen a belföldi utazások terén. A beruházások terén is pozitív változásokat észleltek, a multinacionális vállalatok fejlesztései befejeződnek, így Debrecenben a BMW autógyár és a CATL akkumulátorgyár termelése is elindulhat a következő évben.

A munkaerőpiac aktivitása is növekedett, különösen a 18-34 évesek és az idősebb korosztály körében. Nagy Márton szerint a cél az, hogy a foglalkoztatási ráta az aktuális 80 százalékról 85 százalékra emelkedjen. A hitelezés helyreállítása is megvalósult, az állami programok mellett a piaci hitelezés is beindult. Azonban az exportaktivitás terén még problémák vannak, hiszen itt nyolc százalékos visszaesést tapasztaltak, ami a járműipari kivitel miatt következett be.

A nemzetgazdasági miniszter szerint az európai járműpiacon lassul az elektromos autózásra való átállás, ami aggodalomra ad okot. Hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság számára létfontosságú az elektromos autózás és az akkumulátorgyártás sikere, és hogy ez a folyamat gyorsan valósuljon meg, elkerülve a visszafordulást. Megjegyezte, hogy "Németország és Magyarország ugyanabban a cipőben van", közös érdekünk, hogy az elektromos átállás új lendületet kapjon, és a lassulás csak átmeneti legyen. A miniszter szerint ennek érdekében egyszerre kell ösztönözni az államot, a gyártót, és a magánszemélyt, aki megveszi az elektromos autót.

Hangsúlyozta, hogy ehhez ki kell építeni az infrastruktúrát, Európában több százezer elektromos töltőállomásra van szükség. Megjegyezte: Kína képes volt egyszerre fejleszteni gyártást, hálózatot és töltőállomásokat, amiben Európa teljesen le van maradva. "Európa mintha elfelejtett volna hálózatot építeni" - fogalmazott a miniszter, aki szerint hiányzik az európai elektromos autózási stratégia, Magyarország számára ez a legfontosabb gazdasági kérdés, aminek új lendületet adnak a magyar európai uniós elnökség idején. A stratégia kialakításában hallgatni kell az autógyártókra, versenyezni kell a kínaiakkal, de kínai védővámot nem szabad bevezetni.

Nagy Márton előadásában bizakodásának adott hangot, hogy az európai elektromos autóipari lassulás csak átmeneti lesz.