Nápoly, a lengyel rendszámtáblák városa

Nápolyban és környékén egyre több a lengyel rendszámos jármű, ami a biztosítási költségek megspórolása miatt vált népszerűvé.

Olaszországban, különösen Nápolyban és annak környékén, egyre gyakoribbá válik a lengyel rendszámtáblás motorok és autók használata. A Corriere Motori szerint az országban használt 53 ezer külföldi rendszámtábla közül 35 ezret Nápolyban regisztrálnak.

A magas biztosítási díjak miatt a helyiek trükköznek a rendszámtáblákkal. Nápolyban egy fiatalok által használt robogó biztosítása akár 1500 euróba is kerülhet, míg külföldi rendszámmal ez az összeg jelentősen, akár az ötödére is csökkenthető.

A rendszámozási trükk lényege, hogy egy olyan céget kell találni, amelyik papíron Lengyelországba exportálja és ott bejegyzi a járművet, majd bérleti szerződést kötnek azzal a vállalkozással, amelynek nevére a járművet bejegyezték. Az első évben a biztosítás így 600-800 euróba kerül, a következő években pedig 300-350 euróra csökken.

Azonban az ilyen ügyletek nem mentesek a kockázatoktól. Baleset esetén például kérdéses, hogy a lengyel biztosító fizet-e, és ha igen, akkor mikor. Ezenkívül a jármű tulajdonjogáról is le kell mondani, hiszen az egy cég nevére van bejegyezve, ami további problémákat okozhat, ha a céggel bármi történik.

A magas biztosítási díjak ellenére sokan mégis ezt a megoldást választják. Olaszországban a biztosítási díjak átlagosan 27 százalékkal magasabbak, mint az Európai Unió többi országában.