A magyar kormány költségvetési menetrendjének fontosságát hangsúlyozza az S&P

Magyarországnak megbízható költségvetési menetrendre van szüksége, hogy alátámassza jelenlegi adósbesorolását, emelte ki Gabriel Forss, az S&P Global Ratings elemzője a Reuters hírügynökségnek adott nyilatkozatában.

A hitelminősítő szerint a magyar kormány által bejelentett költségvetési intézkedések azt mutatják, hogy a kabinet elkötelezett a fiskális helyzet javítása iránt. Az S&P elemzője szerint várható, hogy a kormány 2024 későbbi szakaszában egy hiteles konszolidációs csomagot fog bejelenteni. A Reuters a hitelminősítő pénteki döntését követően kereste meg az elemzőt.

Korábban már több cikkben is foglalkoztunk az S&P döntésével és azzal, hogy a hitelminősítő a magyar kormány költségvetési kiigazítási terveit is figyelembe vette.

Forss kiemelte, hogy a 675 milliárd forint értékű beruházások elhalasztása jelzi a költségvetési egyensúlytalanságok kezelésére irányuló elkötelezettséget. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy szükség lesz egy "hiteles konszolidációs menetrendre" a középtávú hitelminősítési feltételek alátámasztásához. A beruházások elhalasztását helyes lépésnek nevezte, de úgy vélte, hogy további intézkedések szükségesek, valószínűleg a júniusi európai parlamenti és helyhatósági választások után.

A kormány által bejelentett kezdeti kiadáscsökkentés azt jelzi, hogy a kormány határozott a költségvetési helyzet rendezésében. Az elemző szerint a magyar kormánytól a 2025-27-es évekre folyamatos költségvetési konszolidációt várnak, ami alátámasztja a "BBB-" besorolást és a stabil kilátást. Az S&P alapforgatókönyve szerint az Orbán-kormány az év második felében vezethet be "hiteles konszolidációs menetrendet".

Nem minden hazai elemző számít arra, hogy idén további költségvetési kiigazítások lesznek. Két hete rámutattunk, hogy a 675 milliárd forintos beruházáselhalasztás önmagában nem elegendő a költségvetési hiány 4,5%-ra csökkentéséhez. Felvetettük, hogy a kormány szondázhatja a befektetőket és piaci szereplőket, hogy mennyire várják el a 4,5%-os deficittel szemben egy 5%-hoz közeli adatot. Nem zárható ki, hogy a kormány előáll egy deficitcsökkentő tervvel, ami a következő éveket érinti, különösen a túlzottdeficit-eljárás és a 2026-os parlamenti választások fényében.

Az S&P elemzője szerint a hitelminősítő aggodalmai akkor növekednének, ha a költségvetési stabilizáció és konszolidáció előre jelzett trendje nem valósulna meg, és a szakpolitikai erőfeszítések nem lennének elegendőek a költségvetési pozíció stabilizálásához. Megemlítette, hogy a kamatkiadások várható csökkenése és a szabályozott közüzemi árak alacsonyabb költségei segíthetik a jövő évi költségvetést.