Az Európai Adatvédelmi Testület kritizálja a Facebook előfizetéses adatvédelmi modelljét

Az Európai Adatvédelmi Testület szerint nem megfelelő az a gyakorlat, amely szerint a Facebook felhasználói csak előfizetés ellenében tudják megakadályozni személyes adataik feldolgozását. A testület álláspontja ellentétben áll a Meta cég véleményével, amely egy Európai Unió Bíróságának döntésére hivatkozik.

Az Európai Adatvédelmi Testület szerdai állásfoglalásában bírálta a Facebookot, amiért a felhasználók csak fizetés ellenében tudják korlátozni adataik feldolgozását. A testület szerint ez a gyakorlat nem felel meg az EU-s adatvédelmi szabályozásnak. A Meta vállalat azonban egy tavalyi Európai Unió Bíróságának (EUB) döntésére hivatkozik, amely szerint az előfizetéses modell jogilag megfelelő módja a hozzájárulás megszerzésének.

A Meta és más nagy technológiai vállalatok az EU szigorodó adatvédelmi előírásaira reagálva vezették be az előfizetéses rendszert tavaly ősszel. A felhasználóknak egy felugró ablakban kellett dönteniük arról, hogy hozzájárulnak-e adataik további felhasználásához, vagy egy havidíj ellenében megtiltják ezt.

A Testület szerint a "járulj hozzá vagy fizess" modell nem biztosít valódi választási lehetőséget a felhasználóknak, mivel sokan inkább hozzájárulnak adataik felhasználásához, anélkül, hogy teljes mértékben megértenék a döntésük következményeit. A Testület álláspontja szerint a szolgáltatóknak egyenrangú alternatívát kellene kínálniuk, amely nem igényel fizetést, vagy ha igen, akkor egy harmadik opciót is fel kellene ajánlaniuk. A GDPR előírásainak való megfelelés nem függ attól, hogy a felhasználók hozzájárulnak-e adataik felhasználásához.

A Meta azonban ragaszkodik álláspontjához, és azt állítja, hogy az előfizetéses modell megfelel az EUB által meghatározott jogi kereteknek. Az előfizetéses rendszer bevezetése óta a felhasználók számára több lehetőség is felmerült arra, hogy hogyan óvják meg adataikat fizetés nélkül, amelyről korábbi cikkünkben részletesen is írtunk.