Yettel együttműködési megállapodást írt alá a magyar kormánnyal

A magyar kormány egy újabb fontos lépést tett a hazai digitális infrastruktúra fejlesztése felé, miután együttműködési megállapodást kötött a Yettel Magyarország Zrt.-vel és a CETIN Hungary Zrt.-vel. A megállapodás értelmében a következő néhány évben jelentős beruházásokat hajtanak végre a mobil hálózatfejlesztés terén, amelyek összértéke eléri a 72 milliárd forintot.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kiemelte, hogy a telekommunikációs szektor kiemelt jelentőségű a kormány számára, hiszen a digitális technológiák alapjaiban változtatják meg az életet, és a digitális gazdaság már a GDP legalább 25 százalékát adja. A megállapodásban a hálózatfejlesztés mellett kiberbiztonsági és innovációs kérdésekben, valamint egyetemi együttműködésben is megállapodtak. A cél, hogy az 5G technológia előnyeit egyre több felhasználó élvezhesse Magyarországon, és az ország versenyképes maradhasson a régióban.

A Yettel és a CETIN vállalása szerint a 2024-2028 közötti időszakban legalább 72 milliárd forint értékben valósítanak meg mobil hálózatfejlesztési projekteket. Ennek eredményeképpen 2028-ra akár a 99%-os országos 5G lakossági kültéri lefedettség is elérhetővé válhat. A megállapodás részeként az állam a jövő évben eltörli a hírközlési szolgáltatókra kivetett távközlési pótadót, amelyről már tavaly elfogadták a jogszabályt.

A CETIN, amely 2020 júliusában jött létre, eddig mintegy 83 milliárd forintot fektetett be infrastruktúrájának fejlesztésébe, amely több mint 4000 bázisállomást foglal magában. A cég emellett az állami tulajdonú hálózatok fejlesztésében és 5G referenciaprojektekben is együttműködik a kormánnyal, hogy ösztönözze a magyar vállalkozások 5G használatát.

A magyar kormány az utóbbi időben több távközlési szolgáltatóval is hasonló együttműködéseket kötött. Tavaly szeptemberben a Magyar Telekommal írt alá megállapodást, amely 123 milliárd forintos hálózatfejlesztést vállalt 2024 és 2027 között, míg novemberben a 4iG-vel kötött szerződést, amely 150 milliárd forintos infrastruktúra-fejlesztést ígért 2028-ig. Mindkét esetben a kormány azt ígérte, hogy cserébe 2024-től megszünteti a közműadót, 2025-től pedig a távközlési pótadót.

Kübler-Andrási Judit, a CETIN Hungary vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy az infrastruktúra fontos, a legfejlettebb szélessávú mobiltávközlési infrastruktúra jelentősége pedig különösen kiemelkedő, a digitalizáció alapfeltétele. Büszkék arra, hogy az általuk nyújtott mobil infrastruktúrán a Yettel kiemelkedő eredményeket ért el az 5G-s minőségi versenyben hazai és nemzetközi összehasonlításban is.