Magyarország textilgyűjtő konténereinek számát négyszeresére növelik

A következő három év során Magyarországon 4500 modern textilgyűjtő konténer kerül telepítésre, amely jelentősen növeli a lakosság számára elérhető textilkonténerek számát.

A MOHU által tervezett konténerek a magyarországi gyártás eredményeként feltörésbiztosak lesznek, és mindegyikük körülbelül 250 kilogramm textília összegyűjtésére lesz alkalmas. A begyűjtött textíliák egy válogatóba kerülnek, ahol aztán az állapotuktól függően újrahasznosításra vagy újrafelhasználásra kerülnek.

Az Európai Unió statisztikái szerint az európai polgárok évente átlagosan 26 kilogramm textilt vásárolnak, amelyből 11 kilogrammot kidobnak. A használt ruhák 87%-a elégetésre vagy szeméttelepre kerül, ami komoly környezeti terhelést jelent. Jelenleg a textíliák kevesebb mint felét hasznosítják újra, és csupán 1%-ukból készülnek új ruházati termékek.

Az EU tervei szerint 2025-től kötelezővé válhat a nagy mennyiségű textilhulladék megfelelő kezelése az Unió tagállamaiban. Magyarországon jelenleg 1500 textilgyűjtő konténer áll rendelkezésre, de ez a szám 2027-ig akár négyszeresére is emelkedhet, így 6000-re növelve a szelektív ruhagyűjtők számát. Minden 2000 főnél nagyobb településen tervezik konténerek telepítését, ahol a feltételek biztosítva lesznek.

Az önkormányzatok és a kiskereskedelmi egységek a MOHU Gyűjtőedény igénybejelentő oldalán keresztül pályázhatnak online a konténerekre. A sikeres pályázatot követően a konténereket ingyenesen telepítik, azok ürítését pedig alvállalkozók végzik.

A válogatás során a nem újrahasználható ruhákat, textíliákat energetikai, textilipari alapanyagként vagy ipari géptisztító rongyként hasznosítják újra. A jó minőségű ruhákat pedig megfelelő kezelés után eredeti funkciójukban, vagyis ruházatként lehet majd újra használni. Az első konténerek már megtalálhatók egyes hulladékudvarokban, kiskereskedéseknél és hamarosan megérkeznek Mohácsra, Nyergesújfalura, Tiszafüredre és Sárbogárdra. A telepítésük folyamatos lesz.