Újra lanyhul a kínai gazdaság

Áprilisban a kínai feldolgozóipar és szolgáltató szektor növekedése lassult, ami a gazdasági lendület csökkenésére utal a második negyedév kezdetén.

Áprilisban a világ második legnagyobb gazdaságának számító Kína feldolgozóipari és szolgáltató szektorának növekedése lassult, ami a márciusi jelentős növekedést követően különösen látványos változásnak számít. A kínai Nemzeti Statisztikai Hivatal által közzétett adatok alapján a feldolgozóipari beszerzési menedzserindex (bmi) 50,4-re csökkent áprilisban, ami alig haladja meg az előzetes várakozásokat.

A statisztikai hivatal szerint az új exportmegrendelések növekedése lassult, míg a foglalkoztatás továbbra is csökkenő tendenciát mutatott. A nem feldolgozóipari szektorban még meredekebb lassulást regisztráltak, az áprilisi szolgáltatási alindex 50,3-ra esett vissza, és ezen belül több területen, mint például a vendéglátás és az ingatlanügyletek, zsugorodást tapasztaltak.

Egy privát felmérés, a Caixin gyári indexe jobb eredményeket mutatott, ami arra utalhat, hogy a kisebb, exportorientált vállalatok jobban teljesítenek. Az elemzők szerint mindkét bmi-index értékei azt jelzik, hogy jelenleg csak mérsékelt gazdasági bővülés figyelhető meg.

A China Beige Book felmérése szerint áprilisban minden fontosabb gazdasági mutató lassulást mutatott. Kína válaszként bejelentette, hogy további támogató intézkedéseket vezet majd be, mint például a bankok kötelező tartalékrátájának és kamatlábainak módosítása.

A külső kereslet várhatóan továbbra is mérsékelt marad az amerikai jegybank és más fejlett gazdaságok monetáris politikája miatt. Kína továbbra is szembesül kereskedelmi korlátozások és ipari túlkapacitás problémáival, valamint az ingatlanszektor hosszan tartó visszaesésével és a helyi önkormányzatok növekvő adósságterhével.

Elemzők szerint Kína rövid távon fenntarthatja gazdasági növekedését elsősorban költségvetési támogatás révén, de számos lefelé mutató kockázattal kell szembenéznie, beleértve a kereskedelmi korlátok fenyegetését és az ingatlanszektor további visszaesését.