Sürgős légvédelmi segítség Ukrajnának az EU vezetőitől

Az Európai Tanács állam- és kormányfői egyhangúlag támogatják Ukrajnát, és sürgős légvédelmi segítségnyújtást sürgetnek az ország számára. A katonai segítség mellett az uniós vezetők a török-ciprusi kapcsolatok és a Törökországgal való párbeszéd fontosságát is hangsúlyozták.

Az Európai Tanács ülésén az uniós tagállamok vezetői kiemelték Ukrajna iránti rendíthetetlen támogatásukat, és egyhangúlag elfogadták a sürgős légvédelmi segítségnyújtásról szóló dokumentumot. Az eredetileg gazdasági kérdésekre összpontosító informális ülésen a külpolitika került előtérbe az ukrán fegyverkészletek apadása és a fokozódó orosz támadások, valamint az iráni csapás Izrael ellen miatt.

Az Európai Tanács videókonferencia keretében egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, és elítélte az ukrán polgári célpontok, köztük az energiaellátás elleni támadásokat. A testület felszólította a tagállamok minisztereit, hogy biztosítsák a szükséges katonai segítségnyújtást, beleértve a tüzérségi lövedékeket és rakétákat, miközben tiszteletben tartják bizonyos tagállamok biztonság- és védelempolitikáját. Azonban a légvédelmi eszközök sürgetése ellenére még nem született konkrét felajánlás.

A lefoglalt orosz vagyon felhasználásával kapcsolatos javaslatot illetően, amelynek 90 százalékát katonai segítségre fordítanák, több tagállam, köztük Magyarország kormánya is visszafogottan reagált. Bóka János magyar EU-ügyi miniszter jelezte, hogy a javaslat bonyolítaná az amúgy sem egyszerű helyzetet. A márciusi csúcstalálkozó óta nem született döntés ebben a kérdésben, csupán az eddigi haladást üdvözölték.

A török-ciprusi kapcsolatok és Törökország uniós integrációjának kérdésében az EU vezetői „stratégiai vitát” folytattak, és kiemelték a párbeszéd fontosságát Ciprussal. Az ENSZ új megbízott kinevezését üdvözölték, de nem tértek ki arra, hogy ez milyen hatással lehet a tárgyalásokra. Az EU készen áll minden szükséges eszközt megadni egy ENSZ-vezetésű folyamathoz. Kiriakosz Mitszotakisz görög miniszterelnök elégedettségét fejezte ki, hogy a következtetések összekapcsolják a Törökországgal fenntartott kapcsolatokat a ciprusi rendezéssel, és az ENSZ határozataira is hivatkoznak.