Szélsőjobbos ármány tekeredett a Trump-barát házelnök nyaka köré, de ellenfelei megmenthetik

Mike Johnson, az amerikai képviselőház republikánus vezetője, veszélyes politikai manőverbe kezdett, amikor támogatását adta egy jelentős segélycsomagnak, amely Ukrajnát, Izraelt és Tajvant is érinti, ám ez a lépés szélsőségesen trumpista republikánusok haragját váltotta ki.

Mike Johnson, az amerikai képviselőházat vezető republikánus, nagy kockázatot vállalt, amikor támogatta az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak szánt több tízmilliárd dolláros segélycsomagot, mivel több szélsőségesen trumpista republikánus képviselő ellenezte ezt, és a házelnök megbuktatását is kilátásba helyezték. A segélycsomag végül átment a képviselőházon és a szenátuson, az elnök is aláírta, miközben Marjorie Taylor Greene, georgiai képviselő, Johnson megbuktatásán fáradozik, és szavazást kezdeményezett a házelnök személyéről az X-en, a volt Twitteren.

Greene már korábban benyújtotta az indítványt, de nem sürgette a szavazást. Most azonban úgy véli, ha a demokraták és néhány republikánus Johnson házelnökként való megtartását akarják, akkor szavazzanak róla. A szavazás lehetőséget ad arra, hogy mindenki lássa, ki hogyan szavaz, és Greene szerint ez átláthatóságot biztosít. Ironikusan megjegyezte, hogy az amerikaiak megérdemlik, hogy lássák az "Egypártot" teljes képernyőn, és ígéretet tett egy "coming out parti" szervezésére.

Greene terve azonban nem valószínű, hogy sikerrel jár, mivel ha a demokraták is támogatják Johnsont, akkor nem fogja tudni megbuktatni a házelnököt. Greene célja inkább politikai tőke kovácsolása lehet, azzal, hogy összemosja pártja mérsékeltjeit a demokratákkal. Eddig csak két másik republikánus képviselő jelezte, hogy támogatná Greene indítványát.

Donald Trump, aki a Republikánus Pártban jelentős befolyással bír és lassan elnökjelöltté válhat, korábban többször kiállt Johnson mellett. Sokan úgy vélték, Greene csak blöfföl a fenyegetésével, és voltak olyan vélemények is, amelyek szerint az ilyen fenyegetésekkel élők vagy be vannak tépve, vagy be vannak rúgva, vagy megőrültek. Johnson azonban tagadja, hogy a demokraták embere lenne, és azt állítja, hogy csak a munkáját szeretné végezni egy működő törvényhozásban.