Szentkirályi Alexandra és Karácsony Gergely csatája a méhlegelők és a mini-Dubaj projekt körül

Karácsony Gergely főpolgármester szerint Szentkirályi Alexandra, a Fidesz főpolgármester-jelöltje egy fővárosi méhlegelőt kaszált le, míg Szentkirályi Alexandra azt állítja, hogy csak a gazt távolította el.

Karácsony Gergely közösségi oldalán osztotta meg véleményét Szentkirályi Alexandra "tegnapi produkciójáról". A főpolgármester szerint a Kerepesi út osztósávjában, ahol a biodiverzitás az elmúlt években háromszorosára nőtt, a kormányszóvivő asszony egy vegyvédelmi ruhában végrehajtott művelet során kaszált le egy méhlegelőt. Karácsony hozzátette, hogy ez az osztósáv olyan zöldfelület, amit a forgalom miatt nem lehet más célra használni, így ideális helyszín a vadvirágok számára. A főpolgármester szerint Szentkirályi Alexandra kaszálása csak megerősítette az egérárpát, amit a kormányszóvivő asszony csokorba is csomagolt neki.

Karácsony Gergely úgy véli, hogy a beporzó rovarok segítése és a növényzet általi hűtés fontos lenne a klímaváltozás idején. A főpolgármester Facebook-oldalán reagálva kifejtette, hogy az egérárpa akkor győz a többi vadvirág felett, ha folyamatosan zavarják a területet, például "felkészületlen politikusok" által.

Szentkirályi Alexandra a közösségi médiában közzétett videójában egy gazból kötött csokorral kívánt Karácsony Gergelynek hasonló munkamentes időszakot, mint amit szerinte a főpolgármester az elmúlt öt évben töltött. A Fidesz főpolgármester-jelöltje a X. kerületben kaszált gazos területet, hogy demonstrálja, szerinte a főváros jelenlegi vezetése elhanyagolja a közterületek kezelését. Szentkirályi Alexandra szerint a Kerepesi út állapota példázza a nemtörődöm városvezetést, és hangsúlyozta, hogy ő határozottan fog dolgozni Budapest élhetőségéért.

A kormányszóvivő asszony kijelentette, hogy egy olyan főpolgármesterre van szükség, aki ténylegesen végzi is a munkát, nem csak beszél róla. Szentkirályi Alexandra szerint a munkával javítható lenne az utak állapota, a P+R parkolók építése és a közterületek tisztasága. A sajtótájékoztató végén bemutatott egy gyomcsokrot, amellyel Karácsony Gergelynek nyugdíjas éveire pihentető időszakot kívánt.

A Főpolgármesteri Hivatal Sajtókapcsolati Csoportja megerősítette, hogy a helyszín régóta megtalálható a kijelölt méhlegelők listájában, ám az erről szóló táblát jellemzően májusban szokták kihelyezni. Karácsony Gergely szerint a vadvirágosítás egy gyomnövény, az egérárpa, közismertebb nevén a toklász elleni küzdelem egyik eszköze, amely akkor győz a többi vadvirág felett, ha folyamatosan zavarják a területet, például „felkészületlen politikusok”. Szentkirályi Alexandra a vadvirágos terület lekaszálást bemutató videóban azt mondta, hogy a füves placcon pontosan látszik Karácsony Gergelyék hozzáállása a városhoz: rendezetlen, felveri a gaz, nem foglalkoznak vele.

Karácsony Gergely a mini-Dubajként elhíresült beruházás kapcsán is kifejtette álláspontját. Az ATV Egyenes Beszéd című műsorában elmondta, hogy a Budapesti Lakógyűlés eredményei szerint a fővárosiak többsége nem támogatja a Rákosrendezőre tervezett beruházást, amelyet ő hazaárulásnak tart. A főpolgármester arra kéri a budapestieket, hogy az önkormányzati választásokon mondjanak véleményt a projektről, amelyet népszavazássá szeretne tenni.

Karácsony szerint a város jövőbeli fejlesztéseit az uniós pályázatokba beleszuszakolt 300 milliárd forintnyi program keretében lehetne megvalósítani, bár ehhez rendezni kellene még Magyarország és az EU közötti vitákat. A főpolgármester kétli, hogy Budapest több állami forrást kapna, ha Szentkirályi vagy Vitézy Dávid lenne a főpolgármester, tekintettel a központi költségvetés állapotára.