Hadházy Ákos a Diákhitel Központ ügyeiről

Hadházy Ákos, független országgyűlési képviselő, a Diákhitel Központ "kétes ügyei" kapcsán bírálta Magyar Pétert, aki korábban a szervezet vezetője volt.

Hadházy Ákos csütörtök reggel egy Facebook-posztban számolt be arról, hogy betekintést nyert a Diákhitel Központ néhány szerződésébe, és állítása szerint ezekből egy "évi 50 milliárdos csalássorozat" rajzolódik ki. A képviselő szerint nem csak a propagandasajtót finanszírozó szerződések ára és hasznossága kérdőjelezhető meg, hanem más szerződések is felvetik a büntetőjogi felelősség kérdését, százmilliós nagyságrendű ügyekben is. Hadházy azt ígérte, hogy további bejegyzésekben részletezi majd ezeket az eseteket, melyek szerinte jól mutatják a rendszer működését. A képviselő említést tett arról is, hogy a New Land Média keretszerződésének ajánlati árait nem mutatták meg neki, de a megrendelések áraiból következtetéseket lehet levonni. Hadházy szerint a Diákhitel Központ hirdetésein keresztül néhány bizonyítékot látott a csalássorozatra, és említett olyan szerződéseket is, amelyek közvélemény-kutatásokra, tanulmányokra vonatkoznak, melyek árazása megkérdőjelezhető, vagy amelyek valószínűleg soha nem is készültek el, vagy ha igen, akkor azok mosolyt fakasztóan primitívek és semmitmondóak.

Politikai nézetkülönbségeket is kifejtett Hadházy Ákos Magyar Péterrel kapcsolatban. A képviselő szerint barátai is óva intették a nyilvánosságra hozataltól, de úgy érezte, hogy ha nem beszélne ezekről, akkor önmagát árulná el. Hadházy egyetért Magyar Péterrel abban, hogy az ellenzéknek meg kell újulnia, de szerinte Magyar téved, amikor azt állítja, hogy a hibrid rezsimben a kormány leváltható lenne a megfelelő jelölttel. A képviselő szerint az ellenzék egysége fontos, és úgy véli, hogy az új vezető múltbeli tevékenysége miatt kétes megítélésű figurák jogos támadási felületet adhatnak. Magyar Péter, a TISZA Párt alelnöke, Hadházy állításait szimpla rágalmazásnak nevezte, és úgy véli, hogy Hadházy a kormányzati propagandával karöltve próbálja akadályozni, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszerét (NER) és a hozzá tartozó szatelitpártokat egy valódi alternatívát kínáló és erőt felmutató politikai közösség leváltsa.

A Facebookon kialakult csörtében Hadházy Ákos válaszul megjegyezte, hogy Magyar Péter jogász, tehát biztosan tudja, hogy a rágalmazás vádja esetén helye van a valóság bizonyításának, amit a következő napokban meg fog tenni. Továbbá hozzátette, hogy több kérdése is van a szerződésekről, szívesen feltenné azokat személyesen. Hadházy kritikája szerint nem sokban különbözik a Fidesz módszereitől, ha mindenkit azonnal ellenségnek tekint, aki nem feltétlenül ért egyet Magyar Péterrel, és ha egy új rendszer ilyen elvek mentén működne, akkor az valójában nem is lenne új rendszer.

Magyar Péter, a TISZA Párt alelnöke, Hadházy állításait szimpla rágalmazásnak nevezte, és úgy véli, hogy Hadházy a kormányzati propagandával karöltve próbálja akadályozni, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszerét (NER) és a hozzá tartozó szatelitpártokat egy valódi alternatívát kínáló és erőt felmutató politikai közösség leváltsa. Magyar szerint az emberek azért nem háborodnak fel a korrupción, mert Hadházy naponta több ügyet is bemutat, köztük olyan beruházásokat is, amelyek szabályosak és hasznosak. „Ez így sajnos kontraproduktív. De legalább sok fideszes 'barátom' lájkját megszerezte a mostani vádaskodásával” – írta Magyar Péter.