Alkotmánybírósághoz fordul a kormány az LMP népszavazási kezdeményezése miatt

Az LMP által kezdeményezett népszavazás, amely a kiemelt beruházásokról szóló törvényi rendelkezések hatályon kívül helyezését célozza, az Alkotmánybíróság elé kerül, miután a kormány nem ért egyet a Nemzeti Választási Bizottság és a Kúria döntésével.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) február 1-jén hitelesítette az LMP népszavazási kezdeményezését, amely a kiemelt beruházásokra vonatkozó törvényi szabályozás hatályon kívül helyezésére irányul. A Kúria korábban már kimondta, hogy az LMP kezdeményezhet népszavazást a témában, és a Magyar Közlönyben megjelent határozat alapján ismét lehetőséget adott a kezdeményezésre. Azonban a választási kampány miatt az aláírásgyűjtés július 9-e előtt nem kezdődhet meg.

A kormány azonban nem fogadja el a döntést, és az RTL információi szerint az Alkotmánybírósághoz fordul a kérdésben. Az LMP tavaly novemberben már reménykedhetett a sikerben, amikor a Kúria átengedte a kezdeményezést, de a kormány a törvényt hatályon kívül helyezte, és a lényegi részeket egy másik törvényjavaslatba illesztette be.

Az év elején az LMP újra benyújtotta a kérdést, amit az NVB egyhangúlag hitelesített, de Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztériuma megfellebbezte a döntést. A népszavazási kérdést többen is megtámadták, köztük egy gazdasági társaság, amely Kecskeméten kiemelt beruházásként kamionparkolót építene. Az Építési és Közlekedési Minisztérium válaszában kifejtette, hogy a kiemelt beruházásokra vonatkozó szabályok megtartása Magyarország stratégiai érdeke, és az eljárásrend garantálja, hogy a befektetésösztönző versenyben Magyarország ne kerüljön hátrányba.

A Kúria állásfoglalása szerint a népszavazási kérdés nem vonatkozik a költségvetésre, így nincs akadálya népszavazást tartani a témában. Nem következik be a választópolgári egyértelműség sérelme sem, mert a népszavazásra javasolt kérdést az átlagosan tájékozott választópolgárok egyértelműen meg tudják válaszolni.

Az LMP népszavazási kérdése így szól: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a magyar építészetről szóló 2023. évi C. törvénynek a kiemelt beruházásokra vonatkozó szabályokat megállapító 42. alcímét?”. A párt szerint a kormány gyakran visszaél a lehetőséggel, és olyan beruházásokat minősít kiemeltté, amelyek kedvesek a számára, mint például stadionépítések, közlekedési-, kulturális- és turisztikai célú beruházások, valamint akkumulátoripari fejlesztések. Az LMP korábban közölte, a népszavazás kiírásához szükséges aláírásokat a július 9-i választások után egy hónappal kezdik gyűjteni.