Dobrev Klára: Aktivisták elleni támadások Budapesten

Dobrev Klára szerint szervezetten támadták meg az ellenzéki aktivistákat három különböző budapesti helyszínen. A Demokratikus Koalíció európai parlamenti listavezetője, Dobrev Klára csütörtök délután arról számolt be, hogy az ellenzéki összefogás Karácsony Gergely főpolgármesternek aláírásokat gyűjtő aktivistáit támadás érte.

A támadások a belvárosi Deák téren, valamint két óbudai helyszínen, a Blaha Lujza téren és Békásmegyeren zajlottak, szinte egyszerre. A Párbeszéd társelnöke, Szabó Tímea szerint a Nyugati téren is erőszakos cselekmények történtek. A támadók a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat érték. Dobrev elmondása szerint a támadók őt és Karácsony Gergelyt szidalmazták a támadások során. Az incidensek során olyan emberek sérültek meg, akik csupán az ellenzék győzelméért és a hatalom leváltásáért gyűjtöttek ajánlásokat a szabadidejükben.

A politikus szerint korábban csak hazugságokkal és fenyegetésekkel illették őket, de most fizikai erőszakot is alkalmaztak ellenük. Dobrev Klára kiemelte, hogy a hatalom átlépett egy olyan határt, amelyet általában csak diktatúrák szoktak. Az árnyékminiszterelnök a támadásokat "fizikai erőszakként" aposztrofálta, és bár nem részletezte, hogy milyen sérülések történtek, az áldozatoknak mielőbbi gyógyulást kívánt, és azt ígérte, hogy mindent meg fognak tenni azért, hogy a támadók megbűnhődjenek.

Szabó Tímea a Párbeszéd társelnöke szerint a Deák téri sátrat be kellett zárni, mert ott az összes aktivistát megverték. Szabó az MTI szerint azt mondta, hogy az incidenskor jelenlévők szerint alkoholistának kinéző emberekhez odamentek fekete dzsekis középkorú férfiak, akik pénzt nyújtottak át nekik, utóbbiak pedig ezután elkezdtek ordibálni, Karácsony Gergelyt, Dobrev Klárát és az ellenzéket szidni. A támadások mögött a Fideszt sejtik, és Szabó Tímea üzenete szerint feljelentést tettek, és Békásmegyeren fotót is készítettek azokról, akik fekete dzsekikben ültek a padoknál.

A rendőrség szerint csak a Deák téri támadásról kaptak bejelentést, más esetről nem tudnak. A BRFK egyenruhásai a helyszínen elfogtak egy 29 éves férfit, aki a bejelentést megelőzően szidalmazott két aktivistát, illetve egyiküket megrángatta. Az eset során személyi sérülés nem történt, és a rendőrök garázdaság vétség gyanúja miatt előállították a férfit. A Párbeszéd a helyi választási bizottságnál bejelentette a súlyos esetet, és emiatt "biztonsági őrök fokozott jelenlétére is szükségük lesz".

Dobrev Klára üzenetet is küldött Orbán Viktornak, hangsúlyozva, hogy a támadások ellenére nem tudják megállítani őket. "Eddig és ne tovább, ezt nem fogjuk eltűrni!" – írta a politikus. A támadások híre a 2024. június 9-én esedékes önkormányzati és európai parlamenti választások kampányidőszakának hivatalos kezdete után nem sokkal érkezett.