Történelmi csúcsot ért el a BUX a négynapos kereskedésen

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX történelmi csúccsal indította a hetet, és a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal emelkedett. Az OTP és a Magyar Telekom részvényei erősödtek, míg az összforgalom csökkent a rövidített kereskedési hét alatt.

A BUX 67 885,92 pontos történelmi csúccsal kezdte a hetet, majd a keddi zárásra már meghaladta a 68 ezres szintet. A hét második felében azonban enyhe visszaesés következett be, és a tőzsdeindex a nyugati részvénypiacok átlagától eltérően alakult. A hét végére a BUX ismét 68 ezer pont fölé emelkedett, bár a pénteki zárás előtt még 67 900 pont alatt járt.

Az OTP részvényei a múlt pénteken közzétett rekordnyereség hatására erősödtek a héten, de a hét utolsó napján enyhe korrekció következett be. A befektetői hangulatot az üzemanyagár-szabályozás ügye is befolyásolta, de a kormány és a kereskedők közötti álláspont közeledett, és a miniszterelnök elfogadhatónak nevezte a belföldi árak referenciaértékének a szomszédos országok átlagát.

A Magyar Telekom részvényei a legnagyobb mértékben, 3,01 százalékkal nőttek, pénteki záróárfolyamuk 925 forintot ért el. Az OTP részvényei 2,12 százalékkal, 18 085 forintra erősödtek, a Richter-részvények értéke 1,47 százalékkal, 9335 forintra nőtt, míg a Mol-papírok 0,6 százalékkal, 3022 forintra drágultak.

Az összforgalom a május 1-jei munkaszünet miatt csupán négy napos kereskedési hét alatt 67,084 milliárd forintról 46,306 milliárd forintra csökkent. A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 0,14 százalékos csökkenéssel, 6007,09 ponton zárt a múlt pénteki értékhez képest.