Az USA munkanélküliségi rátája változatlan maradt

Az Egyesült Államokban a munkanélküliségi helyzet nem mutatott érdemi változást a múlt héten, az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma 5 ezerrel csökkent, ami nem tekinthető jelentős elmozdulásnak.

Az elemzők által várt szerény növekedés helyett a segélykérők száma 207 ezerre csökkent, ami alulmúlja a szakértők által várt 215 ezres átlagot. A négyhetes mozgóátlag, amely az ideiglenes ingadozásokat szűri ki, 1 250-rel, 213 250-re csökkent. Az április 13-án zárult héten a tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 1 millió 781 ezer volt, ami szintén kevesebb az elemzők által várt 1 millió 814 ezernél.

A munkaerőpiac továbbra is viszonylag feszes marad, ami befolyásolhatja a Federal Reserve (Fed) döntéseit a kamatok terén. A szakértők szerint az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők számának 280 ezres szintje jelentős lassulást jelezne az amerikai foglalkoztatás növekedésében.

A Fed következő kamatdöntő ülése május 1-jén lesz, és a befektetők többsége nem számít kamatcsökkentésre szeptember előtt, mivel az infláció és a foglalkoztatási adatok erősebbek a vártnál. Egyes szakértők még azt is elképzelhetőnek tartják, hogy a Fed az egész évben nem hajt végre kamatcsökkentést.