A közel 50 éve, két patak felduzzasztásával létrehozott tó hamar népszerű lett a helyiek körében, és a zalaegerszegiek azóta is szívesen látogatnak a Gébárti-tóhoz kikapcsolódást, pihenést keresve, mondta elöljáróban Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere, amikor a fejlesztésekről kérdeztük.

Mint összegzett, az elmúlt években folyamatosan szépült, fejlődött a tó környezete, hogy minél otthonosabban, komfortosabban érezzék magukat a kirándulók. A megújítás, illetve fejlesztés-sorozat zárásaként, a régi Hattyú Büfé helyén korszerű vendéglátóhely létesült a 21. századi elvárásoknak is megfelelő, nagy üvegfalakkal, panorámás kilátással, a tó felé néző nyitott terasszal.

 

 

A minap tartott ünnepélyes rendezvényen Dömötör Csaba miniszterhelyettes, Vigh László országgyűlési képviselő és a településrész két érintett önkormányzati képviselője, Domján István és Németh Gábor is köszöntőt mondott Balaicz Zoltán mellett.

 

 

Az elmúlt években megépült a Boldogasszony Kápolna, megújult a Kézművesek Háza tetőszerkezete és kicserélték a nyílászárókat, de bővült is az épület, így végre helyére kerülhetett a honfoglalás kori jurta. Szövő-textilműhelyt alakítottak ki, megnyílt a Tetőtől-Talpig Viseletkészítő Bemutató Műhely és a Panoráma Népművészeti Galéria, sorolta Balaicz Zoltán. Elkészült a Kézművesek Háza mellett a Kárpát-medencei tradicionális fa sírjeleket bemutató emlékpark.

 

 

Cél volt, folytatta a polgármester, hogy körbejárható legyen a tó, ehhez új hidak épültek a tó keleti és nyugati ágán. Megújultak a zöldfelületek, padokat, esőbeállókat, pihenőhelyeket, szemétgyűjtőket helyeztek ki. Azért, hogy a legifjabbak is találjanak maguknak izgalmas elfoglaltságot, a tó déli gátjának oldalában új játszótér létesült.

 

 

Kialakítottak egy 20 férőhelyes parkolót, de azokra is gondoltak, akik szívesen kerékpároznak.  Megépült ugyanis a Platán sor, Andráshida, Gébárti-tó és Bagod közötti, 6,5 km hosszú kerékpárút.

Azokat, akik szívesen csobbannának a nyári melegben, várja az AquaCity Vízicsúszda és Élménypark is, sőt, miután lejárt a 2017-es, 17 évre szóló szerződés, önkormányzati kezelésbe vették a gébárti tóstrandot, amit az elmúlt évben felújítottak és meg is nyitottak a nagyközönség előtt.

 

 

A Gébárti-tó partján tartják a Göcseji Prószafesztivált, ebben az évben május 20-án, július 13-án pedig a Gébárti Népművészeti Fesztivál vendégeit várják. A vízisportoknak is időről időre otthonául szolgál a Gébárti-tó, hiszen a Magyar Kajak-Kenu Szövetség kiépítette a vízisport központot a tó partján, mellette csónakkölcsönző, csónaktároló, stég és vizesblokk létesült. Emellett számtalan egyéb sportversenyt rendeztek már Gébárton.  

Azt remélik, mondta zárásként Balaicz Zoltán, hogy a zalaegerszegiek, a Zalaegerszegre látogatók, ifjabbak és kicsit idősebbek egyaránt megtalálják számításukat a Gébárti-tó partján.