Az egészséges életmód hatása a genetikára

Az egészséges életmód akár 60 százalékkal is csökkentheti a genetikai tényezők negatív hatásait, és öt évvel meghosszabbíthatja az élettartamot – állapította meg egy új tanulmány.

A genetikai hajlam a rövidebb élettartamra ismert tény, de most először sikerült tudományosan igazolni, hogy az egészséges életmód milyen mértékben képes ellensúlyozni ezt a hatást. A BMJ Evidence-Based Medicine folyóiratban közzétett kutatás szerint az egészséges életmód 62 százalékkal képes ellensúlyozni azokat a géneket, amelyek rövidebb élettartamot eredményezhetnek.

A kutatók szerint az egészséges életmódra való ösztönzés hatékonyan kiegészítheti a hagyományos egészségügyi ellátást, és csökkentheti a genetikai tényezők negatív hatásait az emberi élettartamra.

A vizsgálat során 353 742 személy adatait elemezték, és megállapították, hogy a magas genetikai kockázattal rendelkezők 21 százalékkal nagyobb eséllyel halnak meg korán, az életmódjukra való tekintet nélkül.

Az egészségtelen életmódot folytatók esetében a korai halálozás kockázata 78 százalékkal magasabb, függetlenül genetikai adottságaiktól. Az egészségtelen életmód és a rövidebb élettartamra hajlamosító gének együttesen több mint kétszeresére növelik a korai halálozás esélyét azokhoz képest, akik jobb genetikai adottságokkal és egészséges életmóddal rendelkeznek.

A kutatás kiemeli, hogy a magas genetikai kockázattal élők is jelentősen, körülbelül 5,22 évvel növelhetik meg a 40 éves korukban várható élettartamukat, ha egészséges életmódot folytatnak.