Az Apple mesterséges intelligencia újításai: forradalmi funkciók a láthatáron

Az Apple bejelentette, hogy az új operációs rendszereik bemutatására június elején kerül sor, melyekben a mesterséges intelligencia kiemelt szerepet kap. A technológiai óriás már nem vár a hivatalos leleplezésig, előzetesen különleges kisegítő funkciókat ismertetett, amelyek megkönnyítik a fogyatékkal élő és egészségkárosodásban szenvedő felhasználók életét.

A technológiai iparágban minden a mesterséges intelligenciáról szól, a Microsoft és az OpenAI legújabb fejlesztései mellett a Samsung is ezt a területet erősíti idei telefonjaiban. Az Apple azonban eddig háttérbe szorult ezen a téren, a Siri hangalapú asszisztensük fejlesztése nem hozott jelentős előrelépést, ami a részvénypiaci eredményeiken is meglátszott. Azonban a befektetőknek tett bejelentés szerint az Apple is intenzíven dolgozik a mesterséges intelligencia integrálásán az új operációs rendszereikbe.

Az Apple hagyományosan kivár a technológiai újítások bevezetésével, hogy saját irányvonalat alakíthasson ki. A mesterséges intelligencia terén azonban a piaci nyomás és a verseny felgyorsította a fejlesztéseket.

Az új operációs rendszerek júniusi bemutatója előtt az Apple már bejelentett néhány kisegítő funkciót. Ezek között szerepel a szemmozgás követése, amely lehetővé teszi az iPhone és iPad eszközök tekintettel történő irányítását. Ezenkívül a haptikus zenehallgatás funkciója is bevezetésre kerül, amelynek segítségével a siket és nagyothalló felhasználók is "megtapasztalhatják a zenét" az iPhone-on a ritmus vibrálásával.

A Siri a jövőben képes lesz komplex hangparancsok elvégzésére, és a Parancsok alkalmazás is teljes hangirányítási lehetőséget kap. A Siri továbbfejlesztése magában foglalja az atipikus beszédminták felismerését és kezelését is, ami különösen hasznos lesz olyan felhasználók számára, akik stroke-ot szenvedtek, agysérültek vagy amiotrófiás laterálszklerózisban (ALS) szenvednek.

Az Apple a WWDC (Worldwide Developers Conference) eseményén fogja bemutatni az új operációs rendszereket 2023. június 10. és 14. között.