A NATO az utolsó pillanatban összekapja magát – Változás jöhet a háborúban?

Meglepő fordulatot vehet a háború, miután a nyugati országok, melyek korábban végtelen támogatást ígértek Ukrajnának, tavaly nyáron hirtelen csökkentették a fegyverszállítmányokat. Az elmúlt hetekben az ukrán hadsereg lőszerhiányáról és morális összeomlásáról szóltak a hírek, miközben az orosz erők előretörtek a Donbaszban. Az Egyesült Államok Kongresszusa azonban most 61 milliárd dolláros támogatást hagyott jóvá Ukrajnának, ami új lendületet adhat a konfliktusnak.

A fegyverszállítmányok újraindulása

Az amerikai elnök, Joe Biden aláírta a nemzetbiztonsági törvénycsomagot, amely 60,8 milliárd dolláros támogatást biztosít Ukrajnának a következő egy évben. Ez a keretösszeg lehetővé teszi az amerikai elnök számára, hogy gazdálkodjon a támogatással, amíg a Kongresszus nem dönt a keret kibővítéséről. A törvénycsomagot hosszú hónapokig tartották vissza a republikánusok, miközben Ukrajna más országoktól csak minimális segítséget kapott. Az amerikai segélycsomag összege jelentős a háború szempontjából, de az amerikai költségvetés számára nem jelent nagy terhet. Az első fegyvercsomag tartalmaz tüzérségi lőszereket, légvédelmi rakétákat, páncélozott járműveket, páncéltörő rakétákat és egyéb katonai eszközöket. Nagy-Britannia is bejelentette eddigi legnagyobb fegyverszállítmányát, amely 1600 rakétát, 400 járművet, 60 kishajót és 4 millió kézifegyver-lőszert foglal magában. Ukrajna várhatóan nyáron kapja meg az első F-16-os vadászbombázókat is, bár azok érkezése néhány hónapos csúszásban van, mivel az ukrán pilóták kiképzése és a gépeket ígérő államok is csúsznak az amerikai vasmadarak átadásával.

A helyzet változásának esélyei

Az elmúlt 10 hónapban Ukrajna nem kapott jelentős fegyverszállítmányokat, ami súlyos helyzetbe hozta az ukrán haderőt, és negatívan befolyásolta a katonák morálját. Az orosz haderő kihasználta a helyzetet és előretört, de az ukrán haderő összeomlása még nem történt meg. A nyugati elemzők most azt próbálják megjósolni, hogy a Nyugat által ígért fegyvermennyiség elegendő lesz-e a helyzet megváltoztatásához. Az új fegyverek segíthetnek az ukrán védelem összeomlásának elkerülésében, de nem valószínű, hogy Ukrajna képes lesz komoly ellentámadást indítani. Az ukrán haderőnek továbbra is problémái vannak a személyi állomány pótlásával, és a Nyugat által szállított fegyverek nem tűnnek elég nagynak és sokrétűnek ahhoz, hogy egyértelműen Ukrajna oldalára billentsék a mérleg nyelvét. A háború kimenetelét számos tényező befolyásolhatja, de a nyugati fegyverszállítmányok újraéledése miatt valószínű, hogy a konfliktus 2025-ben is fennáll majd.

Az amerikai katonai segély első részlete hamarabb fog Ukrajnába érkezni, mint azt bárki is gondolná, mivel az amerikai katonai eszközök jelentős része már Európában van, így azok néhány napon belül megérkezhetnek rendeltetési helyükre. A segélycsomagnak csak kisebb, közel 14 milliárd dolláros hányada közvetlenül fegyver, a többiből az Ukrajnának már korábban szállított fegyvereket pótolják, és milliárdok jutnak az ukrán költségvetés támogatására, illetve az amerikai hadsereg Ukrajnával kapcsolatos logisztikai tevékenységének a finanszírozására is.

Titkolt eszközök és nyugati támogatás

Az USA által szállított eszközök között a tüzérségi lőszerek mellett ott lesznek a Patriot légvédelmi rendszerhez szükséges rakéták, illetve a legnagyobb, 300 kilométeres hatótávolságú ATACMS rakéták, amelyekből az USA márciusban titokban már küldött Ukrajnába. Ezeket az eszközöket Kijev eddig a Krímben lévő légitámaszpontok ellen vetette be és kötelezettséget vállalat arra, hogy az ATACMS-eket nem lövi ki Oroszország területén lévő célpontokra.

Az amerikai segély nem csupán materiális szempontból fontos. A washingtoni igen kinyithatja a többi nyugati ország katonai raktárait és pénztárcáját, nem véletlen, hogy Nagy-Britannia a napokban jelentette be, jóváhagyta az Ukrajnának szánt eddigi legnagyobb katonai segélycsomagot. Az 500 millió fontos felajánlás részeként lőszert, légvédelmi eszközöket, drónokat, vízi járműveket és műszaki berendezéseket kap Ukrajna.

Közben nő a Spanyolországra és Görögországra nehezedő nyomás, a NATO azt akarja elérni, hogy a két tagállam adja át Ukrajnának légvédelmi rendszereinek egy részét. Mindkét ország rendelkezik Patriot rakétákkal, ám Kijev számára az lenne a legfontosabb, ha Athén lemondana azokról a szovjet/orosz Sz-300-as rendszerekről, amelyekhez hasonlókat Ukrajna is használ, így azok működése jól ismert az ukrán hadsereg számára. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint hamarosan várható bejelentés arról, melyik tagállam ad át Ukrajnának további légvédelmi eszközöket.