Űrszemét csapódott a kínai űrállomásba

A China Daily beszámolója szerint helyreállította a kínai Tienkung állomásban keletkezett kárt a Sencsou-17 legénysége, két űrsétát követően.

A Tienkung állomás központi moduljának napelemes szárnyait egy űrszemét becsapódása érte, ami tápkábeleket károsított, és áramellátási problémákat okozott. Az incidensről csak most számoltak be a nyilvánosságnak. Ez volt az első alkalom, hogy kínai űrhajósok űrsétát hajtottak végre a külső karbantartás céljából. A legénységnek április 30-án kellene visszatérnie a Földre.

Csicsiang Lin, a kínai űrhivatal emberes űrmissziókért felelős igazgatóhelyettese elmondta, hogy az eset rámutatott az emberes küldetések fontosságára a pályán felmerülő problémák kezelésében. A Tienkung űrállomás korábban több manővert is végrehajtott, hogy elkerülje az űrszeméttel való ütközéseket. Kína jelentős fejlődést ért el az űrben keringő objektumok mozgásának követésében és a figyelmeztető rendszer optimalizálásában, amivel 30%-kal csökkentették a téves riadók számát.

A Sencsou-18 küldetésének legénysége április 25-én indul, hogy váltást hajtson végre a Tienkung állomáson. Az új tajkonauták feladatai között szerepel majd további védekezési intézkedések telepítése az űrszemét ellen.

A napközbeni űrtevékenységeket azonban nem csak az űrszemét veszélyezteti. A NASA Solar Dynamics Observatory (SDO) műholdja április 23-án, kedden ritka jelenséget örökített meg: egyszerre lobbant fel a Nap négy hatalmas régiója. A kitörések a Napon gyakori jelenségek, különösen az égitest aktivitási ciklusának csúcspontja, a szoláris maximum környékén. A Schwabe-ciklus ezen szakaszában rendszeresen előfordulnak napfoltok és koronakidobódások (CME-k), amelyek néha látványos sarki fényt és rádiókimaradásokat okoznak a Földön. Jelenleg nem világos, hogy a mostani eseményekből érkező részecskék eljutnak-e a Földig, de ha igen, akkor április 26-án érkezhetnek meg, és kisebb problémákat okozhatnak az elektromos hálózatokban, illetve a rádiós kommunikációban.