Az Európai Parlament aggodalmát fejezi ki a magyar kormány politikájával kapcsolatban

Az Európai Parlament (EP) állásfoglalása szerint sürgős és határozott fellépésre van szükség az orosz beavatkozási kísérletekkel szemben, és aggodalmát fejezi ki a magyar kormány politikája miatt.

Az Európai Parlament csütörtökön elfogadott állásfoglalásában elítéli a Kreml kísérleteit az európai jogalkotási folyamatokba és szavazásokba való beavatkozásra. A képviselők szerint ezeknek a taktikáknak következményekkel kell járniuk. Az állásfoglalás különösen megdöbbentőnek tartja azokat az állításokat, amelyek szerint az EP egyes tagjai pénzt kaptak az orosz propaganda terjesztéséért, és részt vettek az oroszbarát "Voice of Europe" médium tevékenységében az ukrajnai invázió idején.

Az EP képviselői arra szólítják fel az EU és a tagállamok vezetőit, hogy foglalkozzanak az orosz beavatkozási kísérletekkel, és sürgősen, határozottan lépjenek fel, különös tekintettel a 2024. június 6-9. között esedékes európai választásokra.

Az állásfoglalásban az EP "komoly aggodalmának ad hangot a magyar kormány számos politikája és álláspontja miatt", amelyek gyakran oroszbarát vagy Kína-barát irányultságúak voltak Orbán miniszterelnök vezetésével. A Fideszre vonatkozóan megjegyzik, hogy "Kreml-barát üzeneteket és propagandát terjeszt".

Az állásfoglalás említést tesz arról is, hogy 2020-ban Peter Pelligrini, Szlovákia akkori miniszterelnöke Orbán Viktor közbenjárását kérte a Kreml támogatásának elnyeréséhez a szlovákiai parlamenti választások előtt. Pelligrini három nappal a választások előtt Oroszországba látogatott, amit a VSquare és a Ján Kuciak Oknyomozó Központ dokumentált, és a Telex is beszámolt róla.

Az állásfoglalás további uniós országok példáit is felhozza, mint Bulgária és Németország eseteit. Az utóbbi kapcsán az EP aggódik amiatt, hogy az FBI kihallgatta Maximilian Krah-t, az Alternatíva Németországért (AfD) EP-képviselőjét, aki ellen felmerült a gyanú, hogy pénzt kapott a Kreml ügynökeitől, és asszisztensét kínai kémkedés vádjával letartóztatták.

Az állásfoglalás szerint az EU-ban Oroszország a külföldi beavatkozás és dezinformáció fő forrása, de más országok is aktívak ezen a téren. Az EP hangsúlyozza, hogy csak közös, átfogó hosszú távú politikai megközelítéssel lehet hatékonyan reagálni, és alapos belső vizsgálatokat, valamint szigorúbb átvilágítást kér az EP védelmében.

A képviselők arra szólítják fel a Tanácsot, hogy a következő Oroszország elleni szankciócsomagba vonják be a Kreml-támogatású médiát és az uniós propaganda- és dezinformációs kampányok felelőseit is. A cseh kormány szankcióinak tükrözését kérik a Voice of Europe és Viktor Medvedcsuk, az ukrán oroszbarát oligarcha ellen, és sajnálják, hogy a Voice of Europe Kazahsztánból újraindíthatta tevékenységét.

Az állásfoglalást 429 igen szavazattal, 27 ellenszavazattal és 48 tartózkodással fogadták el.