A Cirkuszi Világnap elődjét 2007-ben hívta életre a Cirkuszművészeti Világszövetség európai cirkusznapként, ami azonban hamarosan akkora népszerűségre tett szert, hogy 2010 óta minden évben világszerte megünneplik. 

Az április harmadik szombatján tartott világnapon idén a Hungária Művésztelep adott otthont a Manézs – Hungarian Circus Talent Fesztivál előzsűrizésének. A versenyre a legjobbak kiválasztását követően május 24–26. között kerül sor. A fesztivál győztesei pedig június 30-án gálaelőadáson mutatkozhatnak be a Fővárosi Nagycirkusz porondján.

A magyar professzionális artistaművészeti képzőhelyek tehetségkutató versenyére és fesztiváljára négy szakmai kategóriában lehetett nevezni: akrobatikus, légtornai elemeket tartalmazó, ügyességi (az egyensúlyozás és zsonglőrködés elemeit tartalmazó), illetve kreatív (bármely, a felsorolt három klasszikus cirkuszművészeti terület elemein túlmutató vagy ezen elemeket kreatív módon ötvöző) produkcióval. 

A versenyt a magyar cirkuszművészet népszerűsítésére, a cirkuszművészet területén felbukkanó tehetségek felfedezésére és támogatására, a műkedvelő cirkuszművészeti közösségek, klubok és egyesületek szakmai támogatására szerveztük

– mondta el a Frisshireknek Kovács Gábor Dénes, a Baross Imre Artista- és Előadó-művészeti Akadémia főigazgatója.

A Baross Imre Artista- és Előadó-művészeti Akadémia válogatójával párhuzamosan a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ és a Nemzeti Művelődési Intézet közös mentorprogramjának nyílt napja zajlott tucatnyi amatőr klub képviseletében érkezett több mint száz gyermek részvételével egy egész napos workshop keretében.

Ez a 13 méter átmérőjű kör, amit manézsnak hívunk, ez egy földre fektetett glória, amely kiszakít a világból bennünket. Országra, bőrszínre és vallásra való tekintet nélkül egymás vállára állunk, és bizton el merünk ugrani, mert tudjuk, hogy a másik oldalon valaki el fog minket kapni. Ez a példa a világ felé ebben a háborús időszakban rendkívül fontos. Nálunk az ukrán az orosz vállán áll, a fekete bőrű a fehér bőrű vállán, a mohamedán tartja a keresztényt, így kéne a világnak mindenütt működnie

– mutatott rá a Frisshirek kérdésére Fekete Péter, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ és a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója.