A Budapesti Tavaszi Fesztivállal összeállva három egymást követő májusi estén át olyan dokumentumfilmeket mutatnak be, amelyek az emberek döntéseit vizsgálják, amikor arra törekszenek, hogy megváltoztassák a világot maguk körül. A társadalmi igazságtalansággal, politikai diszkriminációval vagy személyes kihívásokkal szembesülve milyen stratégiákat választunk – megdermedünk, elmenekülünk vagy cselekszünk a változás érdekében? Három film a világ különböző tájairól válaszokat keres ezekre a kérdésekre.

Minden közösség a társadalmi szerződés eszméjén alapul, amelynek értelmében ha keményen dolgozunk, ha tisztelettel bánunk másokkal, ha a szabályok szerint játszunk, akkor elnyerjük jutalmunkat. De mi a helyzet a szabályszegőkkel, akik kihasználják az adóparadicsomokat és a megtermelt profitot nem forgatják vissza a társadalomba? Meggyilkolt oknyomozó újságíró Máltán, víz nélküli folyó Chilében – a Társadalmi rendetlenség a kleptokrácia és az erőforrások korlátozások nélküli kitermelésének globális mintáit vizsgálja.  Amikor az emberek elérik a töréspontot, szervezkedni és tiltakozni kezdenek. A film a közösségeink építőköveinek újragondolását és a mindannyiunkban élő remény felébresztését tűzte ki célul, megvizsgálva az igazságtalanság és a korrupció legyőzésének lehetőségeit.

A Szökés Észak-Koreából egyedülálló, feszült képsorai megmutatják, hogy az emberek mennyi mindenre képesek a szabadságért. A film több sorsot követ, egyének és családok útját, ahogy próbálnak elmenekülni a kommunista diktatúrából, az egyik legelnyomóbb helyről a világon, ahol elhitették velük, hogy szülőföldjük maga a Paradicsom. Hazájuk elhagyása súlyos büntetéssel jár, elfogásuk esetén akár ki is végezhetik őket, ráadásul ki vannak szolgáltatva az emberkereskedők gátlástalan kizsákmányolási kísérleteinek. A hátramaradt családtagok szintén megtorlással nézhetnek szembe, a film főszereplői mégis vállalják a kockázatot. Madeleine Gavin megragadó, zsigeri és sürgető filmje érzékelhető közelségbe hozza a szökési kísérletek élet-halál tétjét.

Az orosz-ukrán háború eszkalálódásával kihívás éri a 38 és 73 év közötti nőkből álló Nice Ladies cheerleadercsapat látszólag megbonthatatlan kötelékét. Lehetetlen döntések előtt állnak az anyaország és a nagymamaság, a maradás és a távozás között. A csapat egyik kulcsembere, Szveta, a családjával Hollandiába menekül, míg a csapatkapitány Valja és az edző Nadja a többszörösen bombázott Harkivban maradnak. Az egymástól elszakított nők megpróbálják tartani a kapcsolatot, hogy a terror, a szívfájdalom és a túlélők bűntudatának gyötrelmei közepette megőrizzék a józan eszüket. Vajon sikerül megküzdeniük a társadalmi elvárásokkal, a nehéz gazdasági helyzettel, és újra megtalálni egymással a közös hangot a háború okozta sebeken keresztül?

A filmeket május 6. és 8. között vetítik eredeti nyelven, angol és magyar felirattal. Helyfoglalás érkezési sorrendben lehetséges. Meleg ruházat, pléd és párna hozatala ajánlott.