Új TikTok-szenzáció: a Kim Dzsongun dicséretét zengő dal

Taylor Swift nem számított arra, hogy a lemeze megjelenése után ilyen hamar letaszítják a trónról – írta egy TikTok-felhasználó, miután egy észak-koreai propagandaszám váratlanul nagy népszerűségre tett szert a platformon.

A TikTokon terjedő szintipop-dal, amely az észak-koreai vezetőt, a "barátságos apát", Kim Dzsongunt magasztalja, a nyugati közönség körében is sikert aratott, annak ellenére, hogy a dicsőítő szövegek mögött a rezsim propagandája húzódik meg. A felhasználók többsége tudatában van ennek, mégis a fülbemászó dallamnak nem tudnak ellenállni, sőt, volt, aki Grammy-díjat követelt a dalnak.

A BBC által megkérdezett szakértők szerint nem meglepő a dal sikeressége, hiszen Észak-Koreában az ilyen típusú indulóknak fontos szerepük van. Ezek a dalok vidám ritmusukkal, könnyen megjegyezhető dallamukkal és szövegvilágukkal könnyedén meghódítják a hallgatókat. A propagandaszámoknak egyértelmű üzenetet kell közvetíteniük: az észak-koreaiaknak hálásnak kell lenniük vezetőjük és a kommunista párt iránt.

A szakértők kiemelték, hogy a dalban Kim Dzsongun megjelenítése is változott: korábban inkább mint örökös jelent meg, most viszont apafiguraként és a nagy vezetőként tisztelik. Ez azt jelzi, hogy Kim Dzsongun kilépett apja, Kim Ir Szen árnyékából.

A TikTok felhasználói a dal kapcsán régebbi spanyol, francia vagy kelet-európai slágerekhez hasonlítják a "nagyon abbás" hangzású számot, és a sikert látva más észak-koreai zenekarokat, mint a Pochonbót és a Moranbongót is ajánlanak egymásnak.