Tízezrek követelték a tűzszünetet és a túszok elengedését Tel-Avivban, miközben rakétatámadás érte Izraelt

Több tízezres tömeg tüntetett szombat este Tel-Avivban, követelve a Gázai övezetbe hurcolt túszok szabadon engedését és a tűzszüneti tárgyalások folytatását.

A BBC beszámolója szerint a demonstrálók azt skandálták: „a háború nem szent, az élet az.” Izraeliek tízezrei maradtak összegyűlve késő éjszakáig, hogy a további tűzszüneti tárgyalások előtt egyezséget követeljenek a túszok hazahozataláról. A tüntetők élesen bírálták Benjamin Netanjahu miniszterelnököt a gázai konfliktus eszkalációjáért, és egyesek a miniszterelnököt vádolták a konfliktus meghosszabbításával.

Szombaton a Hamasz küldöttei Egyiptomban találkoztak közvetítőkkel, és újra egyeztettek egy lehetséges tűzszünetről. Izrael ajánlata szerint 40 napra felfüggesztenék a harcokat és bebörtönzött palesztinokat engednének el a túszok elengedéséért cserébe.

A Hamasz vizsgálja az ajánlatot, de megerősítették korábbi követelésüket, hogy csak olyan tűzszüneti megállapodást fogadnak el, ami a harcok teljes leállítását és az izraeli csapatok kivonását tartalmazza. Iszmail Haníje, a Hamász vezetőjének tanácsadója szerint a csoport komolyan vizsgálja a javaslatot. Az egyeztetések vasárnap folytatódnak.

Egy névtelen izraeli kormánytisztviselő szerint Izrael semmilyen körülmények között nem fogad el olyan megállapodást, amely csak az elraboltak kiszabadításáról szól. Hozzátette, hogy az Izraeli Védelmi Erők (IDF) be fog vonulni Rafahba és megsemmisíti a Hamász-zászlóaljakat.

Eközben Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek belpolitikai nyomással kell szembenéznie, mivel koalícióján belül is többen sürgetik a Gáza déli része elleni offenzívát. Az Egyesült Államok viszont óvakodik egy újabb offenzívától civil áldozatok miatt.

A helyzet tovább durvult, amikor a Hamász rakétákkal támadta az egyik izraeli határátkelőt. Izrael lezárta a Kerem Shalom átkelőt a Gázai övezetben, miután a Hamász rakétákat lőtt ki az övezetből. Legalább 10 ember megsérült, néhányan súlyosan. Az átkelő egyike azon kevés útvonalaknak, amelyeken humanitárius segélyt lehet eljuttatni Gázába – jelentette az izraeli média a BBC szerint.

A támadásra akkor került sor, amikor egyiptomi közvetítők tárgyalásokat folytattak a tűzszünet – és az izraeli túszok szabadon bocsátása – érdekében. Izrael közölte, hogy nem fogadja el a Hamász követeléseit a gázai háború befejezésére.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szerint 10 lövedéket lőttek ki a Gázai övezet déli részén lévő Rafah átkelő közelében lévő területről, amely körülbelül 3,6 kilométerre van Kerem Shalomtól. Az IDF szerint a lövések egy olyan helyről érkeztek, amely mintegy 350 méterre volt egy civil menedékhelytől, és „újabb egyértelmű példája annak, hogy a Hamász terrorszervezet szisztematikusan kihasználja a humanitárius létesítményeket és tereket a terror szükségleteire, miközben a civil lakosságot emberi pajzsként használja”.

Az izraeli vadászgépek ezután csapást mértek a kilövőállásra, ahonnan kilőtték őket, és egy másik, a közelben lévő katonai építményre.