Az Instagram algoritmusának átalakítása

Hónapok óta panaszkodnak a felhasználók, hogy csökkent az elérésük az Instagramon, amire a Meta válaszként most változtatásokat vezet be, háttérbe szorítva az újraközölt tartalmakat és előtérbe helyezve a kisebb profilok eredeti bejegyzéseit.

Az Instagram felhasználói egy ideje már arra panaszkodnak, hogy jelentősen csökkent az elérésük a platformon. A Meta válaszul beavatkozik, és az algoritmus módosításával kezdeményezi az újraközölt tartalmak háttérbe szorítását, miközben a kisebb követőbázissal rendelkező, eredeti tartalmakat posztoló felhasználókat előnyben részesíti.

Korábban a nagyobb követőszámmal bíró profilok és az újraposztolt tartalmakat megosztó felhasználók élveztek előnyt az Instagram ajánlórendszerében. Azonban a Meta most változtatni kíván ezen a gyakorlaton, és a TechCrunch cikke alapján az Instagramot egy egyenlőbb felületté szeretné alakítani a következő hónapokban.

Az Instagram algoritmusának eddigi működése számos tartalomgyártó panaszát váltotta ki, akik szerint az egyenlőtlen rangsorolás negatívan befolyásolta az elérésüket. A Meta mostani lépéseivel azokat a felhasználókat kívánja hátrányos helyzetbe hozni, akik ismételten más platformokról, például a TikTokról származó tartalmakat osztanak meg.

A változtatások pontos ütemterve egyelőre nem ismert, így nem lehet tudni, mikor kezdődnek meg a módosítások, és hogy azok milyen hatással lesznek a felhasználók elérésére. Az eredményeket vélhetően csak a gyakorlatban lehet majd megfigyelni. Az utóbbi időszakban egyre több olyan tartalom került az Instagram ajánlásai közé, amelyeket ismeretlen profilok osztottak meg többször is, anélkül, hogy saját eredeti tartalmat gyártottak volna, különösen a Reels szegmensben volt ez észrevehető. A Meta szerint eddig a nagyobb követőszámmal rendelkező felhasználók és az újraközölt tartalmak dominálták az eléréseket az Instagramon. A TechCrunch szerint a cég célja egy igazságosabb platform létrehozása, és arra törekszik, hogy az Instagramon minden tartalomgyártónak egyenlő esélyei legyenek. Bár pontos ütemterv nem került nyilvánosságra arról, mikor valósulnak meg ezek a változtatások, figyelemmel kell kísérni a platformot a következő hónapokban annak érdekében, hogy láthatóvá váljanak az ígért módosítások hatásai.