A transznemű sportolók versenyzésének igazságossága

A transznemű sportolók versenyzésének kérdése komoly vitákat vált ki a sportvilágban, és bár az Egyesült Államokban a Biden-adminisztráció állást foglalt a témában, a megoldás még mindig távolinak tűnik.

Az Egyesült Államokban az NCAA divízió I-es országos egyetemi bajnokságon Lia Thomas másfél másodpercet vert 500 yardon Emma Weyantre, aki korábban olimpiai ezüstérmet szerzett. A transznemű sportolók versenyzése azonban nem új jelenség, hiszen már 2004-ben is indulhattak az olimpián. A közösségi média és a szélsőséges identitáspolitikák csak felerősítik a vitát, amelyben a transznemű és a cisznemű nők közötti különbségek kerülnek előtérbe.

Vay Blanka transzaktivista szerint kevés a kutatás arról, hogy a transznemű női sportolók mennyire vannak előnyben a cisznőkkel szemben, és a meglévő kutatásokat is nehéz jól megítélni. Egy 2021-es doktori értekezés szerint a felnőtt transznemű nők magasabb tesztoszteronszintjük miatt előnyből indulnak a cisznőkkel szemben. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 2019-ben a transznemű sportolók esetében a női kategóriában indulás lehetőségét a természetes tesztoszteronszintjük 5 nmol/l alá csökkentéséhez kötötte, amit 2021-ben 10 nmol/literre emeltek.

Az Egyesült Államokban az ifjúsági sport jelentős iparág, és a transznemű sportolók versenyzése itt is jelen van. Lia Thomas, aki William Thomas néven született, hormonterápiába kezdett, és egy évvel később már női mezőnyben versenyzett. A Nemzetközi Úszószövetség azonban megtiltotta, hogy a női mezőnyben versenyezzen bárki, aki a pubertáskor bármely állomásán hímneműként esett át.

A Title IX. törvény reformja az Egyesült Államokban lehetővé teszi az állami oktatási intézmények számára, hogy kidolgozzák saját részvételi politikájukat, figyelembe véve a méltányosságot és az esélyegyenlőséget. Azonban a reformot sokan kritizálják, és az államokban eltérő szabályozások alakulhatnak ki.

Vay Blanka szerint a sportban valószínűleg sosem fog megvalósulni a valódi esélyegyenlőség, és a megoldási javaslatok között számos olyan van, amelyek a gyakorlatban nem valósíthatók meg. Az olimpián a nők között indulni nem alapvető emberi jog, és a transzneműség körüli politikai hisztéria nehezíti a helyzet megítélését. A téma ülepedése után talán megindulhatnak az olyan döntések előkészítése, amelyeket az észérvek diktálnak.