Zendaya divatforradalma a vörös szőnyegen

Zendaya egyszerű, de stílusos megjelenése a vörös szőnyegen hullámokat vet az utcákig, és a divatlapok is folyamatosan elemzik a szettjeit. A szórakoztatóiparban már fiatalon feltűnt színésznő és énekesnő, valamint stylistja, Law Roach közös munkájukkal forradalmasították a divatvilágot.

Zendaya Coleman a kaliforniai Oaklandben született, és már gyermekkorában a színház világába csöppent. A Disney felfedezése után szólólemez és számos sorozat- és filmszerep következett. Law Roach, aki szerény körülmények között nőtt fel Chicagóban, a vintage ruhák iránti szenvedélyével vált ismertté, és egy Kanye West látogatás után kezdett el tehetősebb ügyfeleket szerezni. Zendayával 2010-ben találkozott, és együttműködésük azóta is töretlen.

Roach kezdetben saját vintage gyűjteményéből és kisebb tervezői darabokból öltöztette Zendayát, így a fiatal színésznő gyorsan felhívta magára a figyelmet. A stylist és a színésznő egyre több figyelmet kapott, és Zendaya szerepeket kapott olyan filmekben, mint a Pókember és A legnagyobb showman, míg Roach ügyfélkörét Céline Dion is bővítette.

Roach 2023-ban bejelentette visszavonulását, de kivételt tett Zendayával és Céline Dionnal kapcsolatban. Roach Dionnak választotta ki a Grammy-díj átadásán viselt mustársárga kabátot, és a Vogue májusi címlapján is ő felelt az énekesnő megjelenéséért.

Zendaya és Roach együttműködése a színésznő 18 éves korában, az Oscar-gálára kapott meghívással ért nagykorúvá. Egy Giuliana Rancic által tett megjegyzés után Zendaya válasza felhívta a figyelmet a sztereotípiákra, és a színésznő hirtelen komolyabban vett sztárrá vált. Azóta a Met-gálán is többször megjelent, és 2022-ben az esemény egyik házigazdája lesz.

Roach nem csak stylistként, hanem arculattervezőként is tevékenykedik, és Zendaya is kreatív igazgatójaként tekint rá. A színésznő saját ruhamárkát is indított, és több tervezővel is együttműködött, mint például Tommy Hilfigerrel. Zendaya a Lancôme, a Louis Vuitton, a Bulgari és a Valentino arca is, és továbbra is előszeretettel visel vintage darabokat.

A method dressing, vagyis amikor egy színész a karakterének megfelelően öltözik a film promóciós eseményein, Zendayához köthető. A színésznő és Roach ezt a megközelítést használva hozzájárultak a divatmarketing fejlődéséhez. A Dűne és a Challengers filmek promóciós körútjai során Zendaya ruhái folyamatosan a figyelem középpontjában álltak.

Zendaya vintage ruhák iránti szeretete is Roach hatására alakult ki. A színésznő több alkalommal is megjelent archív darabokban, például egy 1992-es Valentino vagy egy 1956-os Balmain estélyiben. A vintage ruhák újrahasznosítása a fenntarthatóság jegyében történik, és Zendaya ezzel is trendet teremt.

A használtruha-piac növekedése ellenére Hollywoodban még mindig ritka, hogy a sztárok ugyanazt a ruhát többször viseljék. Zendaya azonban kiemelkedik ebből a szempontból, és példájával talán változást hozhat a divatiparban.