Zugló polgármestere állítólag hiányos közvélemény-kutatást adott ki

Egy hónap elteltével Horváth Csaba, Zugló polgármestere közzétette az önkormányzati pénzből finanszírozott közvélemény-kutatást, de a dokumentum csak 24 oldalas, míg egy 40 oldalas változat is napvilágot látott.

Az IDEA Intézet által készített tanulmány szerint Rózsa András népszerűbb és esélyesebb jelölt volt Horváth Csabánál a márciusi adatok alapján, még akkor is, ha több jelölttel kellett volna szembenéznie a választásokon. Ezt az információt Hadházy Ákos országgyűlési képviselő szerezte meg az önkormányzattól. Horváth Csaba azonban tagadja, hogy a felmérés tartalmazta volna ezt a megállapítást, és állítja, hogy nem is kérték a politikai támogatottság mérését. A polgármester áprilisban megakadályozta a helyi ellenzéki jelöltek előválasztását, és bejelentette, hogy újra indul a választáson, amit pártja is támogat. Ezzel szemben a Medián kutatása szerint Rózsa András, akit többek között Hadházy is támogat, jobb pozícióban volt, mint Horváth.

Várnai László, a CivilZugló önkormányzati képviselője már márciusban érdeklődött a kutatás részletei felől, és kikérte az elkészült tanulmányt. Tiba Zsolt jegyző április végén küldte meg a dokumentációt, amelyből kiderült, hogy az önkormányzat 2,5 millió forint plusz áfát fizetett a kutatásért, és csatolta az IDEA Intézet 24 oldalas kutatási anyagát is. Hadházy azonban egy másik forrásból szerezte meg a tanulmány 40 oldalas változatát.

A két dokumentum címe eltérő, de az első 24 oldal tartalma azonos. A hiányzó 16 oldalban a polgármester és a kerületi ellenzéki politikusok, valamint a Fidesz-jelölt támogatottságát elemezték, és ezek az adatok Horváth Csaba számára kedvezőtlenek voltak. A kutatás szerint a zuglóiak 19 százaléka szavazott volna a kormánypártokra, míg a DK és a Momentum iránti szimpátia 14, illetve 15 százalék volt. A biztos szavazók körében a Fidesz-KDNP 26 százalékot, a Momentum 25 százalékot, a DK pedig 23 százalékot ért el. Hadházy és Karácsony Gergely népszerűsége a közepesnél magasabb volt, míg Horváth Csaba polgármesteré lényegesen alacsonyabb.

Hadházy Ákos és Várnai László szerint a polgármester politikai érdekei miatt csonkította meg a tanulmányt, és így próbálta félrevezetni az önkormányzat képviselőit. Az önkormányzat szóvivője, Kormos Kata azonban azt állítja, hogy a teljes kutatást továbbították, és a politikai támogatottság mérése nem is volt része a megrendelésnek. Tiba Zsolt jegyző szerint a polgármesteri kabinet volt az ügygazda, így ő csak továbbította az előkészített anyagokat. Az IDEA Intézet vezetője, Böcskei Balázs nem nyilatkozhatott a felmérés részleteiről a megrendelővel kötött megállapodás miatt.