Ukrán férfiak menekülése a hadkötelezettség elől

Ukrajnában tömegesen próbálnak elmenekülni a férfiak a kényszersorozás elől, ami az embercsempészeknek kedvez, akik emelték a tarifáikat. Az új mozgósítási törvény minden férfit a frontra küld, így a kamionsofőröknek sem jár már felmentés.

Az utóbbi időben megnövekedett az Ukrajnából Magyarországra, Szlovákiába és Lengyelországba áramló férfiak száma, akik a kényszersorozás elől menekülnek. Záhonynál egy nap alatt 4459 személy lépett be Magyarországra, míg a román-magyar határszakaszon 4806-an érkeztek Ukrajnából. A belépők közül 35 férfi kért menedékjogot, akik az ukrán-román határt illegálisan lépték át.

Az ukrán haderő minden rendelkezésre álló embert igyekszik bevetni az oroszok elleni harcban, a 16 és 65 év közötti férfiak számára már szinte nincs felmentés. A kamionsofőrök, akik korábban kedvezményezettek voltak, most már ők is a toborzóközpontokba kerülnek, és ha nem mennek önként, erővel viszik őket a frontra.

Az ukrán határőrség fokozta a jelenlétét a magyar és a román határszakaszon, különösen a Tisza mentén, ahol sokan próbálkoznak az illegális átkeléssel. Az átjutásra törekvők gumicsónakokkal, saját készítésű kompokkal vagy úszva kísérlik meg a határátlépést, de a szárazföldi útvonalakon már szinte lehetetlen átjutni, mivel az ukrán csendőrök ellenőrzik az utakat, erdőket és mezőket is. Az embercsempészek díja emiatt 6800-7000 dollár (2,4-2,6 millió forint) között mozog fejenként. Az elfogott csempészeket büntető századokba sorolják, ahol lövészárkokat kell ásniuk vagy aknákat telepíteniük. Az ukrán rendőrség naponta 2-3 embercsempészt fog el, akik általában 5 fős csoportokat próbálnak kijuttatni az országból. A Tisza magyarországi szakaszán több ismeretlen holttestet is találtak már, akik valószínűleg megfulladt határsértők lehetnek.