Szombathelyi kóbor akita ügyes csapdával fogva

Közel három hónapig tartó szökés után sikerült befogni egy japán akita kutyát Szombathelyen, melynek elkapásához kifinomult tervre és ízletes csalétekre volt szükség.

Szombathely utcáin hosszú hetek óta kóborló akita kutyát végül egy jól megtervezett csapdával sikerült elfogni. Az állat rendkívüli intelligenciáját figyelembe véve a helyieknek ötletes módszereket kellett alkalmazniuk. Mák Dóri, a helyi állatbarátok egyike, részletesen beszámolt a tervről: etetési pontot hoztak létre, ahol napról napra beljebb helyezték az ételt és vizet, hogy a kutya bizalmát elnyerve csapdába csalják.

A csapda működése egyszerű volt: az ételt a pedál mellé helyezték, amely érintésre becsapódott volna. Azonban az akita ravaszsága miatt a terv módosításra szorult, mivel az állat kihúzta az ételt a ketrecből, és kívül fogyasztotta el. Ezt a helyi lakosok, Judit és Arnold által felajánlott kamera rögzítette.

Az ételek elkészítésében több személy is közreműködött, köztük a dunakeszi Anikó és Ildikó, akik a fokhagymás sült csirkét ajánlották, amit Dóri naponta sütött. Emellett Kriszta és édesanyja kutyatésztát és pörköltet készítettek, melyeket szaftos kutyaeledellel gazdagítottak.

A befogás napján házi párizsi, vadkolbász és a már bevált fokhagymás csirke került a csapdába, amit a pedál mögé helyeztek, hogy a kutya kísérletezése közben aktiválja a csapda ajtaját. A terv sikerrel járt, a kutya nyugodtan viselte a helyzetet, és a gyepmesterrel, valamint a közterület-felügyelettel együtt elszállították. A kutyát Csodának nevezték el, jelenleg karanténban van, és orvosi vizsgálatok várnak rá. Chip hiányában a gazdájáról nincs információ. Több állatbarát is rendszeresen látogatja, hogy megnyerjék a bizalmát. A cél az, hogy egy tapasztalt, az akitákat jól ismerő személy örökbe fogadja. Dóri háláját fejezte ki mindazoknak, akik a befogásban segítséget nyújtottak.