15 ezer milliárd még gombócból is sok lenne

Szép napot kívánunk, a 444 napindító hírlevelében összegyűjtöttük az elmúlt 24 óra legfontosabb és legérdekesebb híreit, többek között a Tündérhegyi pszichiátria épületének pusztulását, egy budapesti klinika petesejt-kereskedelmi ügyét, a Don-kanyar ismeretlen színes fotóit és az öngyilkos fiatalok arányának növekedését az USA-ban.

A Tündérhegyi pszichiátria volt épülete több ismert személy kezén keresztül pusztul, köztük Farkas Flórián volt sofőrjének, Rókusfalvy Pálnak és Szivek Ferencnek is köze volt hozzá. A politikai életben is történtek változások: Magyar Péter és Varga Judit közötti vita kapcsán hamisítványról szóló vádak merültek fel, Magyar és Hadházy Ákos pedig megállapodtak, hogy június 9-ig saját ügyeikkel foglalkoznak. Lázár János esetleges visszavonulását helyezte kilátásba, a Fidesz pedig újra módosította az alaptörvényt. Szentkirályi Alexandra kampánykaszálásáról is beszámoltunk, valamint arról, hogy Orbán Viktor túlzásokkal teli beszéddel indította a kampányát. A Mészároséknak adott autópálya-koncesszió költségei a Szabad Európa szerint elérhetik a 15 ezer milliárd forintot, a dolgozó nyugdíjasok száma pedig megháromszorozódott az elmúlt tizenhárom évben. Egy kiskunhalasi kórházi főigazgató menesztése ellen tüntettek, és a nyíregyházi kórház szülész főorvosát felfüggesztették egy Facebook-poszt miatt kialakult vitában.

A Versys meddőségi klinika ügyében folyó nyomozás során felmerült a gyanú, hogy rászoruló nők petesejtjeit vásárolták meg és adták el gazdag ügyfeleknek, ami Magyarországon szervkereskedelemnek minősül. A klinika egykori embriológusa tanácsot ad a magyar lombikszektort felügyelő Vesztergom Dórának, aki Novák Katalin sógornője.

Sport terén Vas Blanka Kata a női Vueltán a második szakaszon másodikként ért célba, így összetettben átvette a vezetést és a piros trikót.

Nemzetközi hírekben a NATO-szövetségesek Ukrajnának tett ígéreteiről, két ukrán katona németországi megkéseléséről, Kadirov fiának katonai kinevezéséről, valamint a Deutsche Welle fehéroroszországi betiltásáról számoltunk be. Emellett Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök nem mondott le, Humza Yousaf viszont lemondott Skócia első minisztereként, Gérard Depardieu-t szexuális zaklatás vádjával őrizetbe vették, Kína vasútépítési terveiről Szlovákiában és az Aldi németországi dupla kasszázásának sikertelenségéről is beszámoltunk.

A múltból Wágner Levente főhadnagy naplója és felvételei kerültek elő a Don-kanyarból, amelyek 45 év után mutatják be a magyar 2. hadsereg visszavonulását.

Végül a Qubit cikkei szerint az Egyesült Államokban az öngyilkos fiatalok aránya drámai mértékben nőtt, amit a mobiltelefonok, számítógépes játékok és közösségi média elterjedése okozhat. Magyarországon is jelen vannak ezek az okok, és a Qubit azt vizsgálta, hogy ezek az öngyilkosságok számában is megmutatkoznak-e. Ezenkívül a H5N1 madárinfluenza hónapokig észrevétlenül terjedt a tehenek között, ami emberi fertőzéseknek is utat nyithat.