A banki átutalási limitek bevezetése és módosítása

A Magyar Nemzeti Bank ajánlása alapján a hazai bankok 2024 szeptember 1-től bevezetik az átutalásokra vonatkozó napi limiteket, amelyeket az ügyfelek maguk is módosíthatnak. Ezzel a lépéssel a bankkártyás vásárlási csalások után az átutalásos csalások visszaszorítását célozzák meg.

A bankok által bevezetett kétfaktoros hitelesítés hatására a csalók az átutalások felé fordultak, ahol eddig kevés korlátozás volt érvényben. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint ez azt jelentette, hogy a csalók akár az egész számlaegyenleget is el tudták csalni. Az új rendszerben az ügyfelek saját maguk állíthatják be a limiteket, amelyeket később is módosíthatnak.

A BiztosDöntés.hu felhívja a figyelmet arra, hogy minden ügyfélnek szeptember 1-ig kellene módosítania az átutalási limitjét, és beállítania egy kényelmes, alacsony értéket, hogy megelőzze a csalók visszaéléseit. Az alapértelmezett limitek jelenleg még magasak, ezért különösen fontos a módosítás.

A bankok közül többen már lehetővé teszik a limitállítást:

  • A CIB Bank esetében az alapértelmezett havi limit 500 millió forint, a napi limit pedig 200 millió forint, amelyek módosíthatók.
  • Az Erste állandó és ideiglenes limiteket kínál, amelyek telefonon vagy bankfiókban állíthatók be.
  • A K&H Bank, Gránit és a MagNet Bank esetében még nem lehetséges a limitállítás, de várhatóan szeptember 1-re ez is megváltozik.
  • Az MBH Bank ügyfelei számára már van napi limit, amely 5 millió forinttól 20 millió forintig módosítható.
  • Az OTP Bank május 8-ától vezeti be az átutalási limitet, amely alapértelmezetten napi 1 millió forint lesz.
  • A Raiffeisen Bank ügyfelei számára a limitmódosítás díjköteles, de ez a díj várhatóan megszűnik szeptember 1-re.
  • Az UniCredit Bank alapértelmezett tranzakciónkénti limitje 200 000 forint, a napi limit pedig 500 000 forint, amelyek csak bankfiókban és telefonbankon keresztül módosíthatók.
  • A Revolut Bank esetében a legtöbb pénznemnél nincs limit, de nagy összegek esetén további ellenőrzéseket végeznek.
  • A Wise átutalásonként legfeljebb 300 millió forintot, 6 millió eurót vagy 1 millió dollárt (helyben), illetve 1,6 millió dollárt (SWIFT-en keresztül) enged átutalni.

A bankok átutalási limitek kezelésében végleges állapotra szeptember 1-re számíthatunk.