Autóvá változott lovak isznak a motorolaj-folyóból egy spanyol kisváros szívében

Az utcai reklámok hosszú évszázadok óta a mindennapok részei, de kevés olyan művészi értéket képvisel, mint a spanyol városokban fellelhető csempeképek.

Xàtiva kisvárosában egy egykori modernista benzinkút-épület díszíti a főutcát, ahol autóvá változott lovak és lóvá változott személyautók, valamint egy neonzöld teherautó látható, amint a motorolaj-folyóból isznak – ezt a különleges látványosságot Badits Marcell, a Plakátfiúként ismert magyar gyűjtő fedezte fel. A kép a város turisztikai irodájának bejáratánál helyezkedik el, így a turisták napi szinten találkozhatnak vele.

Sevillában, Spanyolország nyugati részén, egy száz évvel ezelőtti autókereskedő a Big Six modell eladásait egy hasonló, de nagyobb méretű csempeképpel próbálta növelni. A képen az autó nyitott verzióját öt nő csodálja, akik Auguste Rodin Gondolkodó szobrának másolatát figyelik. Ez a műalkotás ma is látható, és még egy restauráláson is átesett.

A csempeképek nem csak a termékek népszerűsítésére szolgáltak, hanem az idők során a városok részévé váltak, túlélve a gyártásuk befejezését, az autószalonok bezárását és a csempeüzemek eltűnését. Az ilyen reklámok ma már a helyi kultúra és történelem szerves részei, amelyek mellett nap mint nap haladnak el az elektromos autók és a gyalogosok.