Orbán Viktor 2008-as kijelentései és a Fidesz jelenlegi kampánystratégiája

Orbán Viktor 2008-ban, még az ellenzék soraiban, a Hír TV műsorában beszélt a politikai hirdetések által közvetített "hazugság hadjárat" jellemzőiről, amelyek szerinte két fő elemre épülnek: az ország állapotának pozitív beállítására és az ellenfél félelemkeltő ábrázolására.

2008-ban Orbán Viktor a Hír TV egyik műsorában válaszolt Rákay Philip kérdésére, ahol kifejtette, hogy a politikai hirdetések a "hazugság hadjárat" részei, amelyek két fő állításra épülnek: az első, hogy az ország jó állapotban van, a második pedig, hogy az ellenféltől félni kell. Orbán szerint a demokrácia veszélyes rendszer, mivel nincs benne fölsőbbség, ami igazságot oszthatna, és az embereket könnyen becsaphatják.

A KARD blog által felfedezett videóban Orbán arról is beszélt, hogy a hazugság hadjárat nem folytatható vég nélkül, mert az emberek előbb-utóbb megelégelik, és tanulnak belőle. 2007-ben egy interjúban Orbán már kifejtette, hogy miért hatásos az emberek fizikai biztonságával való riogatás.

Orbán 2010-es kormányra kerülése óta maga is használja az ellenségkép-kreálást, például a 2022-es választási kampányban a háborús retorikát alkalmazta, kijelentve, hogy amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba. A Fidesz a politikai hirdetésekben az ellenzéket, mint például Gyurcsány Ferencet, Dobrev Klárát, Karácsony Gergelyt és Magyar Pétert, "Brüsszel alázatos szolgáinak" ábrázolja, és olyan félelemkeltő szavakat használ, mint a háború, migráció és gender.

A Fidesz által megrendelt plakátokon és internetes hirdetéseken keresztül az ellenzéki politikusokat negatív színben tüntetik fel, például Karácsonyt Gyurcsánnyal azonosítva. Ezek a hirdetések és plakátok az országot elárasztották, és a Fidesz kampánystratégiájának részét képezik.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője és az árnyékkormány vezetője, a Blikk Talk! című műsorban beszélt arról, hogy az ellenzéknek együtt kell működnie az Orbán-rendszer leváltása érdekében, és hogy az ellenzéki összefogást nem szabad megakadályozni. Dobrev hangsúlyozta, hogy a demokrácia oldalán sosem lesz egyszerűség, és hogy a Fidesz által felépített diktatúrával szemben a sokszínűség az ellenzék erőssége. A politikus hozzátette, hogy a Fidesz hatalmas bűne az elmúlt tizennégy évben az volt, hogy nem volt hajlandó vitára, és hogy a politikai kultúra romlásáért részben Rogán Antal tizennégy évnyi propagandáját tehető felelősnek.

Dobrev Klára szerint az Orbán-kormány már évek óta elvesztette a többséget az országban, és ha a választások tisztességesen arról szólnának, hogyan teljesített a kormány, akkor a jelenlegi vezetésnek nem lenne többsége. A politikus úgy véli, hogy egy erős, egységes ellenzék képes lesz alternatívát mutatni Orbán rendszerével szemben.

Dobrev Klára elmondta, hogy a férje, Gyurcsány Ferenc nem gátja az ellenzéki sikereknek, és hogy a "gyurcsányozás" volt sokszor akadálya az ellenzéki győzelemnek. A politikus hangsúlyozta, hogy a Demokratikus Koalícióban a nők előretolásában hisznek, és hogy ha Orbán Viktor megbukik, akkor az országot újra kell építeni.

A családi életre is kitérve, Dobrev elárulta, hogy kilencéves fiuk, Marci gyakran kíséri őket kampányrendezvényekre, és hogy a kampányidőszakban nagyanyja vigyáz rá. Dobrev Klára biztos abban, hogy az ellenzék hatalmas többséggel nyeri meg a június kilencedikei választást, és hogy a Fidesz rendszere minden eresztékében recseg-ropog.