A májusi virslizés hagyományát felváltotta a grillkolbász

Május elseje nem csupán a munka ünnepe, hanem a mustáros virslié is volt egykoron, ám ez a szokás mára már a múlté, és a grillszezon kezdetével a grillkolbászok és pácolt húsok kerültek előtérbe.

Hajdanán a május elsejei felvonulásokat követően a mustáros virsli volt a népszerű étel, amit kenyérrel fogyasztottak a szocialista majálisokon. Mostisch Martina, a Hússzövetség ügyvezető titkára szerint a mai huszonévesek már nem is ismerik ezt a hagyományt, ezért ők egy retro virsli-sör partit terveznek, ahol a virslit papírtálcán, mustárral és kenyérrel szolgálják fel.

A virsli minőségére vonatkozóan fontos tudni, hogy a jó minőségű virsli alapanyaga legalább 40 százalék hús, 35 százalék sertésszalonna, 20 százalék jég és fűszerek, amelyeket krémességig pépesítenek, majd bélbe töltve főzik vagy füstölik. A boltokban kapható virslit már nem szükséges főzni, elegendő a forrásban lévő vízbe helyezni és így melegíteni.

A május elsejei virslizés hagyományát mára a grillszezon váltotta fel, a boltokban a grillkolbászok és pácolt húsok árai pedig nem vagy alig magasabbak a virsli áránál. A KSH adatai szerint a virsli kilóját tavaly átlagosan 3230 forintért mérték, míg ma egy kiló jobb minőségű virsli ára körülbelül 5 ezer forint. A virsli ára a kilencvenes évek közepétől mára nyolcszorosára nőtt, 1995-ben még csak 413 forint volt egy kiló, 2013-ban pedig már 1640 forintot kellett érte fizetni.