Gyorsabb GDP-adatközlés a KSH-nál

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) bejelentette, hogy a bruttó hazai termék (GDP) adatait a jövőben 15 nappal korábban, a tárgyidőszak végét követő 30. napon teszi közzé, ami a hivatal több évnyi háttérmunkájának eredménye. A változás már az első negyedéves adatoknál érvényesül, és a hivatal szerint nem kell tartani a pontatlanságtól, annak ellenére, hogy a rövidebb határidő miatt több becslést alkalmaznak majd.

A KSH elnöke, Kincses Áron elmondta, hogy a hivatal célja, hogy minden évben egy kicsit gyorsabbak legyenek a statisztikák nyilvánosságra hozatalában. Az előzetes GDP-adatokat a tárgyidőszak végét követő 30. napon közlik, majd a rákövetkező 60. napon a végleges adatokat teszik közzé. A gyorsítás a felhasználói igényekre való gyorsabb reagálás és a gazdaság állapotáról való pontosabb kép nyújtása érdekében történik.

A KSH Nemzeti számlák főosztályának vezetője, Cseh Tímea szerint a gyorsabb adatközlés a gazdaságpolitikai és üzleti döntéshozás szempontjából is fontos, hiszen a GDP az egyik legfőbb indikátor. A gyorsabb hozzáférésre egyre nagyobb kereslet mutatkozik az üzleti szférából, a tudományos világból, a médiából és a társadalom részéről is.

Az adatszolgáltatók számára kiemelten fontos, hogy pontosan betartsák a határidőket, mivel Magyarország azok közé az EU tagországok közé csatlakozik, amelyek a negyedévet követő 29. napon küldik el jelentéseiket az Eurostat felé. A KSH az adatfeldolgozási folyamatot is fejlesztette, ami javította az adatok beérkezési arányát.

Cseh Tímea elismerte, hogy a negyedéves GDP-becsléseknél a kevés elérhető információ és a kisebb mintanagyság nehézséget okoz. A KSH ökonometriai-statisztikai becsléseket és különböző "soft" információkat is felhasznál a becslésekhez. A hivatal fő adatforrásai közé tartoznak az ÁFA-adatbázis, az Online Számla-, és az online pénztárgép-adatok, valamint a Magyar Turisztikai Ügynökség és meteorológiai adatok is.

A 60. napon történő adatközlés is megmarad, amikor már részletesebb adatok állnak rendelkezésre. A negyedévet követő 90. napon pedig a nemzeti számlákat is publikálják, amelyek további adatokat tartalmaznak az elemzésekhez. A KSH elnöke szerint a 30. napon megtett GDP-becslés ugyanolyan pontos, mint a korábbi 45. napi első publikáció volt.

Az Eurostat és a KSH közötti egyeztetés az energiainfláció mérésével kapcsolatos. A KSH-elnök szerint nem arról van szó, hogy hibáztak, hanem módszertani hiátusról, amely más tagországokban is jellemző. Az egységes módszertan kialakítása várhatóan 2025-re valósulhat meg.

A KSH jelenlegi státuszáról és a kormánytól való függetlenségéről Kincses Áron elmondta, hogy a hivatal szakmailag teljesen függetlenül működik, és a jövőbeni változásokról nincs információjuk.