Vége a stagnálásnak? A vártnál erősebb Európa második legnagyobb gazdasága

Az első negyedévben gyorsult a francia gazdasági növekedés, ami növeli annak esélyét, hogy az euróövezet kilábaljon az enyhe recesszióból.

A francia gazdaság a tavalyi év utolsó három hónapjához képest 0,2%-kal bővült, ami meghaladja a Bloomberg által megkérdezett elemzők által várt 0,1%-os növekedést. Ez a belföldi kereslet élénkülésének köszönhető, és jelezheti, hogy a régió második legnagyobb gazdasága segíthet az euróövezetnek a recesszióból való kilábalásban.

A mai napon több fontos gazdasági adat is napvilágot lát az eurózónából, amelyek várhatóan pozitív képet festenek majd az euróövezet helyzetéről. Ezek az adatok azt sugallhatják, hogy a régió kilátásai javulnak, annak ellenére, hogy a magas infláció, az emelkedő kamatlábak és a gyenge globális kereslet miatt 2023 második felében csökkent a gazdasági teljesítmény.

Németország, az euróövezet legnagyobb gazdasága, szintén hozzájárulhat a régió aktivitásának javulásához. A német kiskereskedelmi forgalom márciusban 1,8%-kal nőtt az előző hónaphoz képest, ami jelentős élénkülést mutat több havi visszaesés után. A magasabb árak tavaly megviselték a fogyasztást, de a magánfogyasztás idén jelentős növekedési lendületet mutathat, mivel a reálbérek emelkedése várható a rugalmas munkaerőpiacon. A német fogyasztói hangulat májusban a háztartások derűlátóbb jövedelmi várakozásainak köszönhetően minden bizonnyal emelkedni fog.

Az Európai Központi Bank esetleges monetáris lazítása, amely júniustól várható, további lendületet adhat a gazdasági növekedésnek. A közeljövőben kerülnek közzétételre az eurózóna első negyedéves GDP-adatai, valamint az áprilisi inflációs adatok is, amelyek további információval szolgálhatnak az európai gazdaság állapotáról.

A Lufthansa optimista azzal kapcsolatban, hogy az év második felében képes lesz kompenzálni a sztrájkok által okozott veszteségeket, az előzetes foglalások alapján ugyanis erős lehet a nyári szezon, eddig 16%-os növekedés látszik az előző évhez képest. A légitársaságok számára az első negyedév gyakran veszteséges, a Lufthansánál a helyzetet súlyosbította a Németországban zajló sztrájkok hatása, amelyek közel 350 millió euróba kerültek a csoportnak az első negyedévben. Ennek ellenére a menedzsment megerősítette az egész évre vonatkozó, korábban lefelé módosított 2,2 milliárd eurós működési eredmény-előrejelzését. A vállalat közlése szerint az év második felében várhatóan magasabb lesz a működési eredménye, mint az előző évben. Ezenkívül bejelentették, hogy takarékossági intézkedéseket terveznek bevezetni annak érdekében, hogy csökkentsék a sztrájkokból eredő jelentős veszteségeket.

A német gazdaság az idei első negyedévben 0,2%-kal növekedett, ami felülmúlta az elemzők által várt 0,1%-os növekedést, és jelentős javulást mutat a korábbi negyedév 0,3%-os zsugorodásához képest. Az előző év azonos időszakához képest azonban még mindig 0,2%-os éves csökkenést mutat, ami stagnálásnak tekinthető. Az elemzők szerint a német gazdaság idén enyhe növekedést mutathat, amit az infláció csökkenése és a szokatlanul magas béremelkedések támogathatnak. Az EKB kamatcsökkentése, amely júniustól várható, szintén pozitív hatással lehet a gazdasági növekedésre.