A magyar film napja: Különleges streamingajánló

A magyar film napján, amelyet 1901. április 30-án, az első magyar némafilm, A táncz bemutatása óta ünnepelünk, különkiadású streamingajánlóval jelentkezünk. Ebben a válogatásban a magyarországi kínálatban elérhető, frissen felkerült vagy korábbi, értékes magyar filmeket ajánlunk a nézők figyelmébe.

Az ünnepi nap alkalmából az RTL+ kínálatában debütál a Kojot négy lelke című animációs sikerfilm, de a Filmio, az HBO Max és a Cinego kínálatából is válogattunk izgalmas hazai produkciókat.

A tavaly áprilisban bemutatott A nemzet aranyai című dokumentumfilm a magyar vízilabdasport sikeres időszakát mutatja be, és már sorozat is készül a háromszoros olimpiai aranyérmes férfi vízilabda-válogatottról, Zákonyi S. Tamás és Elek Ottó rendezésében.

A 2012-es Aglaja című film Deák Krisztina rendezésében a cirkuszi világ sötét oldalát tárja fel, ahol a gyerekek iskolázatlansága és a nők testének kihasználása mindennapos. A film a Ceausescu Romániájából nyugatra menekülő család történetét meséli el.

A Balaton Method, Szimler Bálint rendezésében, a magyar zenei élet egyik legfontosabb audiovizuális vállalkozása, amely közösségi finanszírozással készült, és 17 magyar zenekar közreműködésével valósult meg.

A Háromezer számozott darab Császi Ádám rendezésében a cigányság társadalomból való kitaszítottságáról és a szegénység kreativitásról szóló film, amely a színházi díszletek és a nyomortelepek között lavírozva épít hidat az abszurd és a szociografikus valóság között.

Az Isteni műszak, amely az Andy Vajna-éra egyik korai filmje, a kilencvenes évek Magyarországának vadságát és a morbid humort ötvözi, és a magyar filmgyártás újraformálódásának egyik első példája.

A Kojot négy lelke, Gauder Áron rendezésében, az indián teremtéstörténeteket dolgozza fel animációs formában, és Magyarország ezt a filmet jelölte a 2024-es Oscar-díjra a „legjobb nemzetközi film” kategóriában.

A Legjobb tudomásom szerint Lőrincz Nándor és Nagy Bálint első filmje, amely egy párkapcsolati drámaként indul, de a feleség megerőszakolása miatt összeomló férj történetét helyezi középpontba.

A LOVE, Bucsi Réka animációs kisfilmje, egy absztrakt szerelmi történetet mesél el három fejezetben, és több nemzetközi díjat is nyert.

A Magasságok és mélységek egy gyászról, kitartásról és talpra állásról szóló történet, amely Erőss Zsolt és Kiss Péter eltűnt magyar hegymászók tragédiáját dolgozza fel.

A Műanyag égbolt, Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta rendezésében, egy állatok és növények nélküli jövőben játszódik, és a rotoszkóp technikával készült animációs film az emberiség túlélésének kegyetlen árát feszegeti.

A Természetes fény, Nagy Dénes rendezésében, a Szovjetunió szürke, depresszív világában játszódik, és a háborúellenes magyar filmek ritka példáját képviseli, ahol nincs helye az eszményített, heroikus harcnak.

A streamingajánló különkiadását az RTL Magyarország támogatta.